Теоретичні відомості. Здатність гірської породи зношувати породоруйнівний інструмент, що знаходиться в контакті з породою і переміщується відносно неї називається абразивністю.

Здатність гірської породи зношувати породоруйнівний інструмент, що знаходиться в контакті з породою і переміщується відносно неї називається абразивністю.

Серед багатьох існуючих методів визначення абразивності [ 1, 3, 4 ] метод ІГД ім. А.А. Скочинського відрізняється тим, що не потребує застосування складного обладнання і дає змогу з достатньою, для практики, точністю встановити абразивні властивості досліджуваних порід. Це зумовило його широке розповсюдження. Суть методу полягає в тому, що досліджуваний зразок породи “свердлиться ” еталонним стержнем при строго заданому режимі: навантаження, частота обертання і час “свердління”. Мірою абразивності породи є ваговий знос еталонного стержня.

Абразивність а визначається, як середня втрата ваги стержня при свердлінні одним кінцем:

(7.1)

де n – кількість стержнів.

Породу, котру випробували, зараховують до тої чи іншої категорії абразивності у відповідності з приведеною класифікацією (таблиця 8.1).

Таблиця 8.1 − Класифікація гірських порід за абразивністю

Категорія Абразивність, мг Категорія Абразивність, мг
< 5 5-10 10-18 18-30 30-45 45-65 65-90 > 90

 

 








Дата добавления: 2015-05-26; просмотров: 512;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.