Технологічні процеси зворотної засипки та ущільнення грунтів

Зворотна засипка може виконуватися двома методами:

— на всю глибину котловану або траншеї;

— шарами.

На всю глибину виконується зворотна засипка в тих випадках, коли не подаються особливі вимоги до міцності та щільності грунту, коли земляні роботи ведуться по-за межами зон доріг, населених пунктів і т. і.

Пошарова зворотна засипка виконується в тих випадках, коли грунти явля­ються основою для доріг, фундаментів або необхідні для подальшої експлу­атації.

При пошаровій засипці кількість шарів визначається залежно від загаль­ної товщини засипки та товщини шару, що відсипається, який в свою чергу залежить від способу ущільнення(hшhущ).

Способи механізації процесу: зворотна засипка виконується бульдозера­ми, екскаваторами «зворотна лопата», фронтальними навантажувачами, грейферними пристроями, конвеєрним транспортом, автосамоскидами.

Процес ущільнення грунту залежить від машин, які використовуються, та виду навантажування грунту. Вживають такі способи:

— статичний спосіб — для великих майданчиків використовуються котки гладкі та кулачкові з максимальною товщиною шару, що ущільнюється: для­ гладких — 0.2 м і для кулачкових — до 0.3 м.

Котки — стальні циліндри довжиною lк=1.5...3 м та масою m=3...40 т — прокочують декілька разів: (залежить від виду грунту та його стану) від 4 до 16 разів.

— динамічний спосіб, при якому можуть використовуватися віброкотки.

Для ущільнення грунту в пазухах котлованів, або в важко доступних умовах використовуються:

— при статистичному способі — важкі плити, які укладають зверху на попередньо зволожений грунт;

— при динамічному способі — важкі плити скидають з висоти, або до плит приєднують вібратор. Використовуються також вібротрамбовки, вібро­ущільніючі машини.

За допомогою вібромашин можливе ущільнення грунту шарами hшЈ 1 м.








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 1451;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.