Конструкції металевих кабелів

Кабель, як було вже сказано, – це система ізольованих жил, що розміщені в спільній вологозахисній оболонці. Поверх оболонки може бути накладена броня для придання кабелю більшої міцності. Перед тим, як жили розміщуються в кабелі, вони певним чином групуються. Найбільш поширені такі групи жил: парна і зіркова (четвірочна). Скручені групи складають осердя кабелю. Є дві системи скрутки груп в осердя – пучкова й повивна (рис.7 а,б).

Рисунок 7 – Скручування в осерді: а — пучкове; б — повивне

 

При пучковій скрутці групи (пари або четвірки) спочатку скручуються в пучки, після цього пучки скручуються в осердя. Така скрутка – для низькочастотнихкабелів міських мереж. Скручування симетричних кабельних кіл є обов’язковим елементом при виробництві кабелю з металевими жилами, тому що скрутка покращує механічні характеристики кабелю (зменшує ймовірність обривів проводів) та покращує деякі електричні характеристики (зменшує взаємний вплив кабельних кіл).

Метод повивної скрутки. Групи розташовують послідовними концентричними шарами (повивами) навколо центрального повива, що складається з однієї – п'яти груп. Групи в шарах навиваються на попередні шари по спіралі, а напрямок намотки спіралі в послідовних шарах протилежні. На скручене осердя кабелю накладається поясна ізоляція, що механічно скріплює осердя і захищає ізоляцію зовнішніх провідників від механічних і термічних ушкоджень при накладенні вологозахисної оболонки. Поясна ізоляція являє собою кілька шарів стрічок з кабельного паперу або пластмаси. . Кожний повив осердя, крім зовнішнього, обмотується по спіралі нитками.

Побудова симетричного кабелю парної та зіркової скрутки зображена на рис.8 та рис.9, коаксіального кабелю – на рис.10.

Рисунок 8 – Побудова симетричного кабелю парної скрутки

 

Рисунок 9 – Побудова симетричного кабелю зіркової скрутки

 

 

Рисунок 10 – Побудова коаксіального магістрального кабелю КМ-4. (Стрілками вказані симетрична четвірка та коаксіальна пора. Літерами позначені різні види броні: КМБ – броня з двох сталевих стрічок; КМК – броня з круглих проволок)

 








Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 1232;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.