для сучасних верстатів із ЧПК

Особливістю оброблення на верстатах з ЧПК є контурне оброблення фасонних поверхонь. При їх обробленні необхідно використовувати поправочний коефіцієнт на подачу , який забезпечує зберігання однакової точності оброблення на всіх ділянках фасонної поверхні.

Фасонна поверхня характеризується кутом між дотичною в кожній точці оброблюваного профілю і віссю центрів верстата ω. Для конічної поверхні цей кут співпадає з кутом нахилу її твірної. За позитивний напрямок відрахування кута ω прийнятий напрямок проти годинникової стрілки. Зміна кута ω в різних точках оброблюваного профілю деталі призводить до зміни кінематичного кута в плані φк:

φк = φω,

де φ – статичний кут в плані різця, град.

Кут ω необхідно брати з урахуванням його знаку “+” або “-”(рис. 16.3).

Рисунок 16.3 – Визначення кута ω для сфери

 

Кут нахилу дотичної знаходиться за формулою

ω = 90° - a,

де a – полярна координата опорної точки сфери, яка характеризує початок або кінець ділянки оброблення.

Для збереження однакової точності оброблення по всій фасонній поверхні рекомендується розбивати її на окремі ділянки з шагом полярної координати a = 5° – 10°. На кожній ділянці в відповідності до коефіцієнту призначається своя подача і він програмується окремим кадром управляючої програми.

 








Дата добавления: 2015-04-03; просмотров: 693;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.