Вплив різних факторів на період стійкості та швидкість різання, яку дозволяє різець. Формула для визначення швидкості різання

Вплив оброблюваного матеріалу. Вплив фізико-механічних властивостей оброблюваного матеріалу на період стійкості або на швидкість різання, яку дозволяє різець за умов заданого періоду стійкості визначається в основному тепловиділенням в процесі різання та розподілом тепла між стружкою, заготовкою, різцем і навколишнім середовищем.

На швидкість різання має вплив хімічний склад сталі, її термічне оброблення і характер структури. Так, при зменшенні вуглецю в конструкційній вуглецевій сталі допустима швидкість V підвищується, а при введенні легуючих елементів (Cr, Mn і інших) знижається; для сталі 40Х найбільша допустима швидкість різання буде при відпалі з Т = 900°С, для сталі 40 – при нормалізації з Т = 900-950°С, а для швидкорізальних сталей – при ізотермічному відпалі (нагрівання при 870°С протягом 4 годин, швидке охолодження до Т = 740°С і витримка на протязі 2 годин).

Найбільша допустима швидкість спостерігається при зернистому перліті, коли цементит має форму кулеподібних зерен, рівномірно розподілених в фериті. Із структур найбільшу швидкість допускає ферит, потім по мірі зменшення V – перліт (точковий, зернистий, пластинчастий, сорбітоподібний), сорбіт і троостосорбіт.

Із практики відомо, що мілкозернисті сталі оброблювати легше, ніж крупнозернисті, і що введенням невеликої кількості деяких елементів (наприклад, до 0,1% S і до 0,20-0,25% Pb)можна підвищити оброблюваність сталі.

Швидкість різання, з якою можна обробляти даний метал при визначеній стійкості різця, є основною характеристикою оброблюваності сталі. Чим вища V, тим краще оброблюваність даного металу в порівнянні з тим, який при тій же стійкості та інших однакових умовах допускає оброблення з меншою швидкістю різання. Найгіршу оброблюваність мають інструментальні сталі швидкорізальні, хромонікелевольфрамові, хромомарганцовисті, хромокремнієві, жароміцні сталі.

Легко оброблюються автоматні сталі, кольорові та легкі сплави. Алюміній оброблюється із швидкістю в 5-6 раз вищою в порівнянні вуглецевою конструкційною сталлю; чавун оброблюється з меншою швидкістю в порівнянні з вуглецевою сталлю.

В залежності від межі міцності сталі при розтягуванні швидкість різання, яку допускає різець при визначеній стійкості

Vi = C1/ sвx.

При обробці різцями, які оснащені твердим сплавом, конструкційних вуглецевих і легованих незагартованих сталей х = 1.

Таким чином, якщо відома швидкість різання і, яку допускає різець при даній стійкості для сталі з межею міцності σв1 , то легко знайти швидкість V¢¢і для сталі з σв2, тому що

і σв1х = V¢¢і σв2х,

звідки

V¢¢i = і(σв1/ σв2)х.

Якщо при обробці вуглецевої конструкційної і легованої сталі з σв = 750 МПа швидкість різання, яку допускає різець, прийняти за 1, то при інших значеннях σв поправочний коефіцієнт визначиться виразом

Kмv = 750/ σв.

При обробці чавуна швидкість різання, яку допускає різець,

Vі = C/ HBу.

Для твердосплавних різців у = 1,25.

На швидкість різання, яку допускає різець, впливає також і стан оброблюваного матеріалу, характер заготовки та стан її поверхні. Стан матеріалу враховується такими коефіцієнтами: гарячекатана сталь – 1; холоднотягнута – 1,1; нормалізована – 0,95; відпалена – 0,9; покращена – 0,8.

Стан поверхні враховується коефіцієнтом Kпv: без корки – 1; з коркою – прокат – 0,9; поковка – 0,8 і таке інше.

Вплив матеріалу різальної частини різця. Вплив матеріалу різальної частини різця враховується коефіцієнтом Kм1v (табл. 12.1).

 

Таблиця 12.1 – Вплив матеріалу різальної частини інструменту

на швидкість різання, яку допускає різець

Значення коефіцієнту Kм1v Матеріал різальної частини
Інструментальна сталь Двокарбідний твердий сплав Однокарбідний твердий сплав
Р18 9ХС У10А Т15К6 Т5К10 Т30К4 ВК6 ВК8 ВК3М
0,5 0,5 0,65 1,3-1,5 0,83 1,15

 

Вплив подачі та глибини різання. Подача та глибина різання, які впливають при різанні на сили різання, впливають і на швидкість різання, яку дозволяє різець. При збільшенні S і t збільшуються сили і температура, а отже, і інтенсивність зносу різця, тому при одній і тій же стійкості допустима швидкість різання буде меншою.

, м/хв,

де Cv60 – постійний коефіцієнт, який залежить від оброблюваного матеріалу, матеріалу інструменту, МОР, геометрії різця і інших умов оброблення (в нашому випадку стійкість дорівнює 60 хв);

t – глибина різання;

s – подача;

xv і yv – показники ступеню.

При зовнішньому точінні і розточуванні заготовок із вуглецевої сталі різцями із швидкорізальної сталі при s ≤ 0,25 мм/об xv = 0,25; yv = 0,33; при подачі s > 0,25 мм/об xv = 0,25; yv = 0,66 (при s > t). Із наведених значень виходить, що показник ступеню при подачі більший, ніж при глибині, отже збільшення подачі більш різко впливає на зменшення швидкості різання, ніж збільшення глибини різання.

 








Дата добавления: 2015-04-03; просмотров: 2924;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.