Морфологічна характеристика гострих деструктивних процесів легень

До гострих деструктивних процесів в легенях відносять абсцес та гангрену легені.

Абсцес легеніможе бути як пневмогенного, так і бронхогенного походження. Пневмогенний абсцес легені виникає як ускладнення пневмонії будь-якої етіології, однак частіше стафілококової та стрептококової. Нагноєнню осередку пневмонії передує некроз запальної тканини легені, за яким виникає гнійне розтоплення осередку. Розплавлена гнійно-некротична маса виділяється через бронхи з мокротинням; утворюється порожнина абсцесу. В гної і в запальній тканині легені знаходиться велика кількість гноєрідних мікробів. Бронхогенний абсцес легені з’являється при зруйнуванні стінки бронхоектазу і переході запалення на сусідню легеневу тканину з послідовним розвитком в ній некрозу, нагноювання і формування порожнини - абсцесу. Стінка абсцесу утворена як бронхоектазом, так і ущільненою тканиною легені. Гострий абсцес легені іноді загоюється спонтанно, але частіше набуває хронічного перебігу.

Гангрена легені– найтяжчий вид гострих деструктивних процесів легень. Частіше вона є тяжким ускладненням пневмонії та абсцесу легені будь-якого ґенезу при приєднанні гнильних мікроорганізмів. Легенева тканина підлягає вологому некрозу, стає сіро-брудною з неприємним запахом. Гангрена легені призводить до смерті хворого.








Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 771;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.