Участь медичної сестри у проведенні місцевого знеболення.

Підготовка до місцевої анестезії починається з виявлення пріоритетних проблем пацієнта і їх вирішення. Це можуть бути фізичні проблеми, пов’язані з болем чи безпорадністю пацієнта. Медична сестра повинна допомогти йому впоратися з цим станом, своєчасно виконати призначене лікарем знеболення, спокійно і доброзичливо провести всі необхідні заходи про догляду за пацієнтом.

Потенційною соціальною проблемою пацієнта може бути страх втратити роботу, залишитися інвалідом, і в цьому випадку медична сестра повинна довести пацієнту його потрібність для сім’ї, суспільства, підтримати хворого у важку годину прийняття рішення.

Важливо забезпечити пацієнту моральний і душевний спокій, піклуватися про повноцінний відпочинок і нічний сон, своєчасно виконати вечірню премедикацію з застосуванням снодійних препаратів.

Медична сестра повинна ретельно провести безпосередню підготовку пацієнта до операції – санітарну обробку, зміну білизни, обробку операційного поля, тощо. Перед проведенням місцевої анестезії необхідна внутрішньо шкірна проба для визначення чутливості до вибраного препарату. За призначенням лікаря виконує премедикацію.

Медична сестра готує необхідні медикаменти, інструменти і апаратуру для місцевої анестезії (шприці 5,10,20мл, голки ін’єкційні або спеціальні (для спинномозкової чи епідуральної анестезії) різної довжини і діаметру, новокаїн чи інший анестетик потрібної концентрації, стерильну ємність для анестетика, розчин адреналіну в ампулах). Препарати для місцевої анестезії є сильнодіючими препаратами, які здатні викликати побічні ефекти і ускладнення, однією з причин ускладнень є використання підвищеної концентрації розчину місцевого анестетика. Медична сестра повинна чітко знати, яка концентрація анестетика відповідає вибраному методу анестезії. Додатково медична сестра готує препарати, що стабілізують гемодинаміку (поліглюкін), десенсибілізуючі препарати (димедрол, тавегіл), гормональні препарати (преднізолон), проти судомні препарати, апаратуру для забезпечення ШВЛ (повітровід, апарат дихальний ручний, маску для подачі кисню). Потрібно перевірити наявність кисню в системі.

Дії медичної сестри включають подачу необхідних інструментів і медикаментів під час проведення анестезії, створення правильного положення пацієнта на операційному столі, ретельне спостереження за ним під час проведення маніпуляції з реєстрацією основних параметрів діяльності серцево-судинної і дихальної систем. Про всі відхилення у стані пацієнта медична сестра повинна негайно доповісти лікарю, що поводить операцію під місцевим знеболенням.

У післяопераційному періоді необхідно забезпечити дотримання пацієнтом ліжкового режиму для профілактики ортостатичного колапсу (при зміні положення тіла). Медична сестра спостерігає за параметрами загального стану пацієнта, визначає ознаки пізніх ускладнень місцевої анестезії – головний біль, порушення функції нижніх кінцівок після спинномозкової чи епідуральної анестезії, ознаками пневмотораксу після анестезії плечового сплетіння, інших ускладнень.

 








Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 3692;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.