Стадії вчинення злочину

Стадії вчинення злочину – це певні етапи підготовки і здійснення навмисного злочину, які різняться за характером дій на кожному етапі. Існують три стадії вчинення злочину: готування до злочину; замах на злочин; завершений злочин ( ст. 13 КК України).

Готування до злочину – це підшукування або пристосування засобів чи знарядь або інше умисне створення умов для вчинення злочину .

Підшуканняце придбання , пошук ,виявлення різних засобів або знарядь вчинення злочину .

Пристосування – ці діяння, які змінюють форму певних засобів і знарядь з метою надання їм якості засобів чи знарядь злочинів, їх відповідний ремонт тощо.

Інше умисне створення умов для вчинення злочину – це пошук співучасників, розробка плану злочину , вивчення місця вчинення злочину тощо. Готування до злочину підлягає під кримінальну відповідальність ( ст. 14 КК України ) .

Замах на злочин - це умисна дія, безпосередньо спрямована на вчинення злочину , але не доведена до кінця через обставини, що не залежали від волі винного. Наприклад , винний стріляв у потерпілого з метою вбити його і схибив .

Замах на злочин підпадає під кримінальну відповідальність ( ст. 15 КК України ).

Завершеним злочин вважається тоді, коли завершено діяння, яке має всі вказані в законі ознаки складу злочину (об’єктивні й суб’єктивні).

Добровільна відмова від доведення злочину до кінця– це добровільне й остаточне припинення особою з власної волі приготування до злочину або замаху на злочин (попередньої злочинної діяльності), якщо при цьому вона усвідомлювала можливість доведення злочину до кінця (ст. 17 КК України).

Добровільна відмова від злочину – це обставина , через яку особа звільняється від кримінальної відповідальності. Але особа , що добровільно відмовилася від доведення злочину до кінця, підлягає кримінальній відповідальності лише тоді, коли фактично вчинене нею діяння містить склад іншого злочину. Наприклад, особа А. намагається вбити особу Б., шляхом підпалення будинку, але коли домівка загорілася, А. отямилась і почала гасити пожежу. Дах провалився й особа Б. отримала середньої тяжкості тілесні ушкодження. Особа А. звільняється від кримінальної відповідальності за вбивство, але нестиме відповідальність за заподіяння середньої тяжкості тілесні ушкоджень.








Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 708;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.