Повітряний вимикач ВВН-35-2

Повітряний вимикач типу ВВН-35-2 (В - вимикач, В - повітряний, Н - зовнішньої установки, 35 - номінальна напруга, 2-кількість резервуарів стисненого повітря) призначений для використання в електроустановках змінного струму частотою 50 Гц.

Номінальний робочий струм вимикача 2000 А, номінальний струм відхилення 31,5 ка, повний час відхилення 0,08 з (власний час 0,06 с).

На малюнку 1.9 показаний загальний вид вимикача ВВН-35-2. Підставою вимикача є два з'єднаних між собою резервуара. На резервуарі 15 установлені три дутьевых клапани 4 і дві шафи керування 9 і 11.

На кожному з дутьевых клапанів установлено по двох опорних ізолятора 3 і гасительная камера 2 із клапаном відсічення 13 і вихлопним пристроєм 1. На кожному полюсі вимикача є токосъемные фланці 16.

На резервуарі 15 розташований також проміжний клапан 10, що здійснює керування дутьевыми клапанами через розподільні труби 5.

Вимикач постачений трьома покажчиками продувки 14 і зворотними клапанами продувки. Болт заземлення 6 розташований на лапі резервуара 15.

У шафі керування 11 розташований: манометр 12, що є покажчиком наявності тиску в гасительной камері; проміжний клапан; зворотний клапан; кабельна муфта 8, через яку здійснюється уведення проводів вторинної комутації в шафу керування; блок пускових клапанів з електромагнітами; підігрівник і ніпель для приєднання трубки місцевого пневматичного відключення.

У шафі керування 9 розташовані лампи 7 (зеленої й червона) світлової сигналізації положення вимикача, блок-контактний пристрій і кабельні муфти 8.

Блок-Контактний пристрій складається із сигнально-блокувальних контактів (СБК), привода СБК, клем, що утворять три колодки, і лічильника із кронштейном.

Малюнок 1.9 - Вимикач ВВН 35-2

На малюнку 1.10 наведений полюс вимикача в розрізі й електропневматичній схемі (для положення вимикача “відключене”), на малюнку 1.11 - розріз клапана відсічення вимикача ВВН-35-2.

На токосъемном фланці 25 (малюнок 1.10), у який за допомогою гайок закріплений нерухливий контакт 10 з тугоплавкими контактами, розташований ізолятор 17 гасительной камери. На верхньому кінці ізолятора камери розташований токосъемный фланець 24 з корпусом, у якому кріпиться система рухливих контактів з антивібраційними контактами: два дугогасительных 11 і чотири головних (робітники) 16, що передають струм на токосъемный фланець 24.

Для включення вимикача командний імпульс через блок - контакти SQ 23 і нормально замкнуті блок - контакти електромагніта відключення 2 ( YAT ) подається на обмотку електромагніта включення 1 ( YAC ) , якір якого відкриває пусковий клапан включення 4 , завдяки чому стиснене повітря , що перебуває над поршнем проміжного клапана 6 , скидається в атмосферу через отвір, що відкрився ( а ) пускового клапана включення 4 .

Проміжний клапан 6 під дією пружини переміщається нагору й закриває доступ повітря з резервуара 21 до поршня проміжного клапана 7. Залишок стисненого повітря , що перебуває над поршнем 7, скидається в атмосферу через кільцевий зазор, що відкрився ( б) у корпусі проміжного клапана 6 ; під дією пружини проміжний клапан 7 переміщається нагору, припиняючи доступ повітря з резервуара 21 до поршня дутьевого клапана 9. Залишок повітря скидається в атмосферу через кільцевий зазор, що відкрився (в) у корпусі проміжного клапана 7, і дутьевой клапан 9 під дією пружини закривається. У результаті цього припиняється доступ повітря в гасительную камеру й створюється можливість для евакуації повітря із внутрішньої порожнини камери через ізолятори 17, 18 і кільцевий зазор, що відкрився (г) у корпусі дутьевого клапана.

Після скидання тиску в камері дугогасительные контакти 11 разом з антивібраційними контактами під дією пружин починає рухатися на замикання. З невеликим відставанням від них починають рухатися на замикання головні контакти 16 .

Замикання з нерухливим контактом 10 першими здійснюють антивібраційні контакти, причому їхнє натискання збільшується в міру ходу на включення дугогасительных контактів. Крім того, тиск повітря на антивібраційні контакти по обидва боки завжди врівноважено, що запобігає відскоку антивібраційних контактів при ударі об нерухливий контакт. Через якийсь час, обумовлене ходом 12 мм, замикаються дугогасительные контакти, а потім головні.

У процесі включення вимикача повітря, що перебуває в обсязі під клапаном 14, віджимає шайбу 12 і виходить через отвір у порожнині гасительной камери. Після цього антикомпресійний клапан 4 (малюнок 1.11) і шайба 10 під дією своїх пружин вертаються у верхнє положення.

При закритті проміжного клапана 6 (малюнок 1.10) повітря виходить із привода СБК-22 і поршень привода під дією пружини, переміщаючись у крайнє ліве положення, повертає вал СБК 23, розриваючи, тим самим, ланцюга включення й підготовляючи ланцюга відключення.

Для відключення вмикача командний імпульс через блок - контакти SQ 23 подається на електромагніт відключення 2 (YAT), якір якого відкриває пусковий клапан відключення 3. Після відкриття пускового клапана відключення 3 повітря, що йде з резервуара 21, відкриває зворотний клапан 5, надходить у простір над поршнем проміжного клапана 6 і відкриває його. У результаті цього повітря з резервуара надходить у простір над поршнем проміжного клапана 7 і відкриває його. Через цей клапан повітря надходить у дутьевой клапан 9, переміщає його поршень у ліве положення й, тим самим, відкриває його. Через що відкрився дутьевой клапан 9 стиснене повітря з резервуара 21 надходить у гасительную камеру й клапан відсічення (малюнок 1.11) і переміщає клапан 3 і антикомпресійний клапан 4 долілиць, завдяки чому починається витікання повітря з камери (малюнок 1.10) через вихлопний пристрій 15. Після відкриття клапана 14 розмикаються головні 16 і дугогасительные 11 контакти, але електричне коло не розмикається, поки дугогасительные контакти не пройдуть відстань 12 мм і не захоплять за собою антивібраційні контакти. Це охороняє головні контакти від обгорання.

Малюнок 1.10 - Електропневматична схема ВНН-35-2

Після розмикання антивібраційних контактів загоряється дуга між ними й нерухливим контактом, що потім перекидається потоком стисненого повітря на тугоплавку накладку й тугоплавкий наконечник 9 (малюнок 1.11). Потім дуга гасне, прохолоджуючись потоком стисненого повітря.

У процесі ходу клапана 3 спочатку частково, а потім повністю сполучаються отвори в клапані 3 і гільзі 5, і починається натекание повітря в обсяг під клапаном 3. Наприкінці ходу антикомпресійний клапан 4 закриває кільцевий зазор 12, перепиняючи повітрю вихід в атмосферу з обсягу під клапаном через ніпель 7. Час знаходження клапана 3 у відкритому стані визначається кількістю отворів у ньому й повинне бути більше часу горіння дуги.

Клапан 3 закриває вихід повітрю в атмосферу, коли тиск у порожнині під клапаном, натекшего через отвори в клапані 3 і в гільзі 5 стає рівним тиску в камері. У процесі відключення вимикачі шайба 10 притиснута повітрям і пружиною до крайнього верхнього положення й не допускає натекания повітря в обсяг під клапаном 3 через отвір над шайбою 10.

Малюнок 1.11 - Клапан відсічення повітряного вимикача ВВН-35-2

 

При відкритті проміжного клапана 7 (малюнок 1.10) повітря з резервуара 21 надходить у простір над поршнем привода СБК 22, що, переміщаючись у крайнє праве положення, повертає вал СБК 23, розриваючи, тим самим, ланцюга відключення й підготовляючи ланцюга включення, що йдуть через блок - контакти.

Система вентиляції призначена для безперервної продувки внутрішніх порожнин опорних ізоляторів і камери вимикачі при його включеному положенні, тому що у відключеному положенні внутрішні порожнини заповнені стисненим повітрям. Продувка здійснюється в такий спосіб: стиснене повітря зниженого тиску надходить від редукторного клапана, установленого в розподільній шафі, по трубках до полюсів вимикача.

На підході до кожного полюса встановлений покажчик продувки 20, що представляє собою трубку з органічного скла з поміщеним у неї кулькою.

При нормальному тиску повітря для продувки кулька перебуває приблизно в середнім положенні. Від покажчика продувки 20 повітря надходить через зворотний клапан 19 продувки в порожнину дутьевого клапана 9 і через порожні ізолятори 17 і 18 у гасительную камеру. Вентиляційне повітря виходить із камери й клапана відсічення (малюнок 1.11) через кільцеву щілину між клапаном 3 і гільзою 5, кільцевий отвір 12 і отвір у гільзі 7.








Дата добавления: 2015-04-19; просмотров: 1049;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.