Класифікація БД і СУБД

Центральним компонентом СБД є БД і більшість класифікаційних ознак відноситься до неї.

За формою представлення інформаціїрозрізняють візуальні, а також системи аудіо і мультимедіа. Ця класифікація показує, в якому вигляді інформація зберігається в БД і видається користувачам.

По характеру організації данихБД можуть бути розділені на неструктурованих, частково структурованих і структурованих. До неструктурованих можуть бути віднесені БД, організовані у вигляді семантичних мереж. Частково структурованими можна рахувати БД у вигляді звичайного тексту або гіпертекстові системи. Структуровані БД вимагають попереднього проектування і опису структури. Структуровані БД за типом використовуваної моделі діляться на ієрархічних, мережевих, реляційних, змішаних і мультимодельні. Ця класифікація поширюється і на СУБД.

У структурованих БД розрізняють декілька рівнів інформаційних одиниць (ІЄ), що входять одна в іншу. Більшість систем підтримують:

· поле – найменша семантична одиниця інформації;

· сукупність полів (або складніших ІЄ) утворює запис;

· безліч однотипних записів представляє файл бази даних.

Багато СУБД в явному вигляді|виді| підтримують і рівень бази даних як сукупності взаємозв'язаних файлів БД.

За типом інформаціїБД, що зберігається, діляться на фактографічних, документальних і лексикографічних.

У фактографічних БД зберігається інформація фактичного характеру – числові або текстові характеристики об'єктів, представлені у формалізованому вигляді. У відповідь на запит видається інформація про об'єкт, що цікавить.

У документальних БД одиницею зберігання є документ і користувачеві видається заслання на документ або сам документ. Документальні БД організовуються без зберігання і із зберіганням документа на машинних носіях. До першого типа відносяться бібліографічні, реферативні і Бд-вказівники, що посилають до джерела інформації. Системи, що зберігають повний текст документа, називаються повнотекстовими. Їх різновидом є БД форм документів, в яких документ шукається для використання його як шаблон.

До лексикографічних БД відносяться різні словники (класифікатори, багатомовні словники, словники основ слів і т. п.).

По характеру організації зберігання даних і звернення до нихрозрізняють локальні (персональні), спільні (інтегровані, централізовані) і розподілені БД (мал. 10).

Мал. 10. Класифікація БД по характеру зберігання і звернення до даних

 

Персональна БД призначена для локального використання одним користувачем. Локальні БД можуть створюватися кожним користувачем самостійно, а можуть витягуватися із спільної БД.

Інтегровані і розподілені БДпередбачають можливість одночасного звернення до інформації декількох користувачів (розрахований на багато користувачів режим доступу). Частини розподілених БД фізично розташовані на різних ЕОМ, але логічно є єдиними цілими.

Розподілятися по вузлах мережі|сіті| можуть і інші компоненти СБД. Сама БД при цьому може бути нерозподіленою. Тому розрізняють:

· розподілені БД;

· розподілені СБД (у яких розподілений хоч би|хоча би| один компонент).

Також БД класифікуються за об'ємом. Особливе місце тут займають так звані дуже великі БД. Для великих БД інакше ставляться питання забезпечення ефективності зберігання інформації і забезпечення її обробки.

По мовах спілкування СУБД діляться на відкритих, замкнутих і змішаних. У відкритих системах для звернення до БД використовуються універсальні мови. Замкнуті системи мають власні мови спілкування з користувачами СБД.

По виконуваних функціяхСУБД діляться на інформаційних і операційних. Інформаційні дозволяють організувати зберігання інформації і доступ до неї. Для складнішої обробки необхідні спеціальні програми. Операційні виконують складну обробку і можуть міняти алгоритми обробки.

По сфері можливого вживання розрізняють універсальні і спеціалізовані (проблемно-орієнтовані СУБД).

Набір типів даних в різних СУБД різний. Ряд СУБД дозволяє розробникові додавати нові типи даних і нові операції. Такі системи називаються розширюваними системами баз даних. Подальшим розвитком є системи об'єктно-орієнтованих баз даних, що володіють потужними можливостями моделювання складних об'єктів.

По потужностіСУБД діляться на настільні (Dbase, FoxBase/FoxPro, Clipper, Paradox, Access, Approach) і корпоративні (Oracle, DB2, Sybase, Informix, Ingres, Progress). Для перших характерні невисокі вимоги до технічних засобів, орієнтація на кінцевого користувача і низька вартість. Другі забезпечують роботу в розподіленій середі, високу продуктивність, мають розвинені засоби адміністрування, широкі можливості підтримки цілісності. Вони складні, дороги і вимагають значних ресурсів. Серед СУБД, що займають проміжне положення між настільними і промисловими системами, можна назвати Interbase, Microsoft SQL Server. Останніми роками намітилася тенденція до стирання кордонів між настільними і професійними системами.

По орієнтації на переважаючу категорію користувачівможна виділити СУБД для розробників і для кінцевих користувачів. Перші повинні мати якісні компілятори і дозволяти створювати відчужувані програмні продукти, володіти розвиненими засобами відладки, включати засоби документування. Другі повинні мати зручний інтерфейс, високий рівень мовних засобів, інтелектуальні модулі підказок, захист від помилок і тому подібне

Існує розділення СУБД по поколіннях. До 1-го поколінню відносять системи, засновані на ієрархічній і мережевій моделях (1960–70-і рр.), до 2-го поколінню – реляційні системи. СУБД 3-го покоління повинні підтримувати складні структури даних і розвиненіші засоби забезпечення цілісності даних, відповідати вимогам, що пред'являються до відкритих систем.

За умовами надання послугрозрізняють безкоштовні і платні СБД. Платні діляться на неприбуткових і комерційних. Неприбуткові функціонують на принципі самоокуповування і не ставлять за мету здобуття прибули. Це СБД соціально значимій, науковій, бібліотечній інформації. Основною метою створення комерційних СБД є здобуття прибули.

По характеру переважаючої обробки інформаціїрозрізняють (таблиця. 1):

· системи OLTP| (On-Line| Transaction| Processing|);

· системи OLAP| (On-Line| Analytical| Processing|).

Як синонім OLAP використовують термін «сховища даних» (Data Warehousing). Сховища даних можуть бути розбиті на двох типів:

· корпоративні сховища даних (enterprise| data| warehouses|);

· вітрини даних (data| marts|).

Корпоративні сховища даних містять інформацію, що відноситься до всієї корпорації, зібрану з безлічі оперативних джерел для консолідованого аналізу. Сховища охоплюють ряд аспектів діяльності корпорації і використовуються для ухвалення тактичних і стратегічних рішень.

Вітрини даних містять підмножину корпоративних даних і будуються для відділів або підрозділів організації. Будуються силами відділу і охоплюють аспект, що цікавить співробітників відділу. Дані можуть поступати з корпоративного сховища або безпосередньо з оперативних джерел.

По мірі доступностіСБД діляться на загальнодоступні з обмеженим колом користувачів.

По обхватуСБД можуть класифікуватися в різних розрізах (територіальний, часовий, відомчий, проблемний).

По характеру взаємодії з користувачамиСБД діляться на активних і пасивних. У пасивних провідна роль належить користувачеві, в активних система може самостійно міняти поведінку.

За формою власностіСБД діляться на державних і недержавних (приватні, групові, особисті)

 

 








Дата добавления: 2015-01-13; просмотров: 3249;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.