Робочі рідини для гідравлічних реле часу

В якості робочих рідин для реле часу найчастіше використовують авіамастило МС-20. Основна вада цієї рідини полягає в тому, що її в’язкість суттєво залежить від температури оточуючого середовища, що відбивається на величині гідравлічного опору при перетіканні рідини через щілини різної конфігурації. Меншу залежність від зміни температури мають кремнійорганічні з’єднання. Крім того вони є гідрофобними, мають низький коефіцієнт стискуваності, фізичну та хімічну інертність, стійкість при високих температурах. Так, якщо мінеральне мастило охолодити від 100 до 100С, то його в’язкість збільшиться приблизно в 5000 разів, а силіконового мастила в 7-8 разів. Найчастіше в техніці застосовують поліетилсилоксанові та поліметилсилоксанові рідини.

Відмінною особливістю поліетилсилоксанових рідин є їх добра сумісність з мінеральними мастилами, що дає можливість використовувати їх в якості робочих рідин в інших вузлах КВІ.

У таблиці 2.8 подані дані про зміну в’язкості від температури для однієї з поліетилсилоксанових рідин.

Таблиця 2.8- Залежність в’язкості від температури для поліетилсилоксанової рідини № 5.

Маркарідини В’язкість, при температурі, 0С
Поліетилсилоксанова №5 1,302 0,575 0,301 0,17 0,103

На сьогодні цю рідину успішно використовують в промислово-геофізичній апаратурі при температурах до 1500С і тисках до 120 МПа.

Найповніше умовам проведення робіт в глибоких свердловинах відповідають поліметилсилоксанові рідини, які в залежності від молекулярної маси можуть мати в’язкість від декількох до . Тому вони можуть успішно використовуватись для роботи в гідравлічних гальмівних пристроях як в низькотемпературних (до 500С), так і високотемпературних (більше 1700С) свердловинах.

 

Для зручності користування на рисунку 2.32 зображена залежність в’язкості від температури для поліметил­силоксанових рідин і авіамастила МС-20. З графіка видно, що в’язкість авіамастила в діапазоні температур від -10 до +1500С змінюється в 10 тисяч разів, тоді, як у поліметилсилоксанових рідин всього лише в 11-15 разів.

Потрібно мати на увазі, що при температурах більше 1500С мінеральні рідини розкладаються з виділенням смолистих осадів, що може призвести до засмічення щілин гідравлічного опору.

Але кремнійорганічні рідини мають гірші, у порівнянні з мінеральними, протизношувальні та мастильні властивості. Крім того, на підставі аналізу роботи КВІ було встановлено, що гумові ущільнюючі кільця, які працюють в середовищі поліметилсилоксанових рідин, швидко руйнуються, і, як наслідок, це може призвести до засмічення капілярних щілин гальмівної системи та порушення її герметичності. Тому після кожного рейсу КВІ необхідно проводити суворий контроль стану обладнання з обов’язковою перевіркою його працездатності.

 








Дата добавления: 2015-03-07; просмотров: 712;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.