Цивільно-правова відповідальність: поняття, види та умови настання.

Цивільно-правова відповідальність — це самостійний вид юридичної відповідальності, який полягає у застосуванні державного примусу до правопорушника шляхом позбавлення особи певних благ чи покладення обов'язків майнового характеру. До правопорушника застосовуються санкції майнового характеру, які спрямовані на відновлення порушених прав та полягають у відшкодуванні збитків, стягненні неустойки чи пені.

Цивільно-правову відповідальність можна класифікувати за різними критеріями.

1. Залежно від підстави виникнення цивільно-правова відповідальність буває:- Договірна відповідальність виступає у вигляді санкції за порушення договору однією із сторін.

- Позадоговірна відповідальність має місце у разі заподіяння шкоду чужому майну чи здоров'ю, а також в інших випадках заподіяння шкоди, якщо між заподіювачем шкоди і потерпілою стороною не існувало договірних правовідносин.

2. Залежно від кількості осіб, які беруть участь у виконанні зобов'язання, застосовують:

- Часткова (дольова) відповідальність полягає в тому, що кожен із учасників зобов'язання несе відповідальність у межах своєї частки.

- Солідарна відповідальність настає лише у випадках, прямо вказаних в законі чи договорі, і при цьому кредитору надається право вимагати виконання обов'язку частково або в повному обсязі від усіх боржників разом або від одного із боржників.

- Субсидіарна (додаткова) відповідальність застосовується тоді, коли у зобовязанні беруть участь два боржники, один з яких є основним, а другий – додатковим. Суть полягає в тому, що перед тим, як звернутися з вимогою до додаткового боржника, кредитор повинен притягнути до відповідальності основного боржника.

3. Залежно від обсягу відповідальності виділяють:

- повну (розмір відшкодованої шкоди не повинен перевищувати суму заподіяних збитків)

- обмежену

- підвищену (кратну) відповідальність (застосуванні до правопорушника додаткових санкцій у порядку та розмірах, визначених законом).

Умови цивільно-правової відповідальності:наявність шкоди (зменшення або знищення суб’єктивного цивільно-правового блага, що охороняється законодавством); протиправність поведінки боржника (порушує норму права); причинний зв'язок між протиправною поведінкою і шкодою (це об’єктивно існуючий зв'язок між виникненням обов’язку боржника щодо сплати боргу з наявністю конкретно встановлених підстав такого притягнення ); вина боржника (це певне психічне ставлення особи до своєї неправомірної поведінки та її наслідків).








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 1716;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.