Перекачування термооброблених нафт

Термообробкою називається теплова обробка високопарафіністой нафти, що передбачає її нагрівання до температури, що перевищує температуру плавлення парафінів, і подальше охолодження із заданою швидкістю, для поліпшення реологічних параметрів.

Перекачування нафт з присадками. Депресорні присадки вже давно застосовуються для зниження температури застигання масел. Однак для нафт такі присадки виявилися малоефективними. Значно більший ефект поліпшення реологічних властивостей досягається при застосуванні спеціально отриманих присадок. Для високопарафіністих нафт ефективним депрессатори є вітчизняна присадка ДН-1, яка є полімерним поверхнево-ак- тивним речовиною.

Перекачування попередньо підігрітих нафт.Найбільш поширеним способом трубопровідного транспорту високов'язких і високозастивающіх нафт в даний час є їх перекачування з підігрівом («гаряча перекачування»). У цьому випадку резервуари обладнані системою підігріву нафти до температури, при якій можлива її відкачка підпірними насосами. Вони прокачують нафту через додаткові підігрівачі і подають на прийом основних насосів. Ними нафту закачується в магістральний трубопровід. За нафтопродуктопроводами перекачують наступні світлі нафтопродукти: автомобільні бензини, дизельні палива, гас, паливо для реактивних двигунів, паливо пічне побутове.

Густина світлих нафтопродуктів при 20 °С знаходиться в межах 725...860 кг/м3. Зі збільшенням температури вона зменшується. В'язкість світлих нафтопродуктів при 20 °С до 8 разів може перевищувати в'язкість води. Вона зменшується при збільшенні температури.

Випаровуваність нафтопродуктів перебуває в прямопропорційній залежності від їх тиску насичених парів, під яким розуміють тиск, що створюється парами нафтопродукту в газовій фазі, відповідне моменту припинення випаровування. Найбільшою випаровуваністю володіють бензини. В результаті їх втрати від випаровування в однакових умовах більше, ніж нафт. Дизельні палива, гас, паливо пічне побутове відносяться до маловипарних рідин. Це враховують при виборі обладнання резервуарів. З метою зменшення втрат нафтопродуктів резервуари з дизельним паливом, гасом, паливом пічним побутовим досить оснастити дихальної арматурою, а резервуари з бензином повинні бути обладнані понтонами або плаваючими дахами.

 








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 784;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.