Проникаюча радіація

Проникаюча радіація — це потік гамма-випромінювання і нейтронів, які утворюються під час ядерного вибуху внаслідок реакцій радіоактивного розпаду продуктів ділення. На проникаючу радіацію витрачається в середньо-му до 4 % енергії вибуху. Тривалість проникаючої радіації не більше 20 с.

Основою вражаючої дії проникаючої радіації є потік гамма променів і нейтронів у зоні ядерного вибуху, які поширюються від центру вибуху на усі боки і проходять відстань у сотні й тисячі метрів.

Вражаюча дія нейтронів пропорційна дозі. Нейтрони і гамма-випро-мінювання ядерного вибуху діють на об’єкт практично одночасно. Тому вра-жаюча дія проникаючої радіації визначається сумою доз гамма-випроміню-вання і нейтронів. Вражаюча дія проникаючої радіації визначається власти-вістю гамма-променів і нейтронів сильно іонізувати атоми середовища, в яко-му вони поширюються. Іонізуючи атоми і молекули, які входять до складу клітин, проникаюча радіація порушує функції окремих життєво важливих органів і систем. Біологічна ефективність нейтронів у кілька разів більша ефективності гамма-променів.


Характерною особливістю потоку гамма-променів і нейтронів є здат-ність їх проникати через значні товщі різних предметів і речовин. На відміну від ударної хвилі і світлового випромінювання, проникаюча радіація є невиди-мим і безпосередньо невідчутним вражаючим фактором.

Ступінь ослаблення проникаючої радіації при проходженні через речо-вину залежить від властивостей матеріалів і товщини захисного шару. Зниження інтенсивності гамма-променів і нейтронів характеризується шаром половинного ослаблення — шаром речовини, при проходженні через який ін.-тенсивність гамма-променів або нейтронів зменшується у два рази. Для свин-цю він складає 1,8 см, для ґрунту — 12...14 см.

Під впливом нейтронів утворюється штучна або наведена радіоактив-ність хімічних елементів, які до цього не були радіоактивними. В результаті радіоактивного розпаду цих елементів будуть випускатися в навколишнє середовище бета- і гамма-промені.

Під впливом проникаючої радіації темніє скло оптичних приладів і за-свічуються фотоматеріали, які знаходяться у світлозахисній упаковці, виво-дяться з ладу електронні прилади, які часто дають нереальні показники. При дії на електрообладнання виникають тимчасові і залишкові зміни електрик-них параметрів. Погіршуються діелектричні властивості ізоляційних мате-ріалів, виникають струми витоку. Деякі полімери (гума) залежно від харак-теру радіації твердіють, або навпаки, стають дуже м’якими.

Згубно діє проникаюча радіація на живі організми. Вражаюча дія радіа-ції на живі клітини називається опроміненням. Опромінення порушує нор-мальну діяльність організму, що проявляється у вигляді так званої променевої хвороби. Ступінь і розвиток променевої хвороби у людей і тварин залежить від дози опромінення, яку одержав організм.

 








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 2899;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.