Відстані і час пересування

Шляховий лист завжди містить деякі зведення про те як далеко їхати. Наприклад, проїхати 2,16 кілометри, повернути праворуч на вулицю Carlton St. Network Analyst дозволяє Вам вибрати, у яких одиницях у повідомленні давати відстані і час.

Орієнтири (Landmarks)

Орієнтири - це усе, що мандрівник може легко побачити і розпізнати на своєму шляху. Мости, залізничні переїзди, міські парки, закусочні відомих компаній -усе це прекрасні орієнтири. Ви можете значно спростити рух по Вашому шляховому листі, уключивши туди орієнтири.

4.2.1. Яку частину Вашого шляхового листа Ви хочете настроїти?

4.2.1.1. Початок і призначення (ціль)

Якщо Ви одержуєте напрямки з діалогового вікна Показати постановку задачі для функції Знайти оптимальний маршрут, то:

1. У цьому діалоговому вікні двічі клацніть на імені початкового або кінцевого пунктів і наберіть нове ім'я. Ви також можете редагувати ім'я будь-якої зупинки на цьому маршруті.

2. Натисніть кнопку Напрямки, і в списку напрямків будуть присутні ті нові імена, що Ви ввели.

Якщо Ви одержуєте напрямки з діалогового вікна Показати постановку задачі для функції Знайти найближчий пункт обслуговування

1. Редагуйте поле Мітка в таблиці об'єктів теми пунктів обслуговування, набираючи ім'я або який-небудь опис, що Ви хотіли б ввести в список напрямків.

2. Редагуйте поле Події в діалоговому вікні Показати постановку задачі, двічі клацнувши на ньому і набравши потім нове ім'я.

3. Натисніть на кнопку Вирішити задачу , щоб знайти найближчий пункт обслуговування.

4. Натисніть кнопку Напрямку, і в списку напрямків будуть присутні ті нові імена, що Ви ввели.

Примітки. Ви можете також змінити повідомлення про початковий і кінцевий пункти вручну, редагуючи їх у списку напрямків. Щоб це зробити, натисніть кнопку Напрямку в діалоговому вікні Показати постановку задачі для функції Знайти оптимальний маршрут або функції Знайти найближчий пункт обслуговування. У діалоговому вікні Напрямки клацніть на назви і внесіть виправлення.

4.2.1.2. Вулиці

1. Натисніть кнопку Шляховий Лист (Directions) у діалоговому вікні визначення задачі для створення шляхового листа за замовчуванням і відображення діалогового вікна Шляховий Лист (Directions).

2. У діалоговому вікні Шляховий Лист виберіть Властивості (Properties) для відображення діалогового вікна Властивості.

3. У списку полів назв вулиць клацніть по полю тієї вулиці, що Ви хочете використовувати у Ваших інструкціях. Натисніть кнопку Додати (Add), щоб додати її до списку, розташованому праворуч. Робіть так, поки всі поля вулиць, що Ви хочете використовувати, не з’являться в списку праворуч. Стежте за тим, щоб додавати поля в тім порядку, у якому вони будуть представлені у Вашому шляховому листі. Ви можете видалити поле зі списку клацнувши по ньому і натиснувши кнопку Видалити (Delete).

4. Натисніть OK і Ваш шляховий лист буде обновлений з використанням обраних Вами полів вулиць.

4.2.1.3. Відстані і час у дорозі

1. Натисніть на кнопку Напрямки в діалоговому вікні Показати постановку задачі, щоб створити напрямку за замовчуванням і відобразити діалогове вікно Напрямку.

2. У діалоговому вікні Напрямку виберіть Характеристики.

3. Виберіть Вартісне поле напрямків і натисніть OK. Значення і зв'язані робочі одиниці вартісного полючи, що Ви вибрали, будуть віднесені до Ваших напрямків.

Примітка. Вид повідомлення про відстані і час у дорозі, що задається за замовчуванням, залежить від вартісного поля, що Ви використовуєте, коли в перший раз натискаєте на кнопку Вирішити задачу для теми результату. Наприклад, якщо Ви використовуєте МЕТРИ, це значення буде використано для повідомлення про відстані у Ваших напрямках. МЕТРИ і зв'язані з ними робочі одиниці будуть продовжувати використовуватися, як задані за замовчуванням у Ваших напрямках, навіть якщо Ви вирішите задачу, застосовуючи інше вартісне поле і робітники одиниці в діалоговому вікні Характеристики.

4.2.1.4. Орієнтири

1. Відкрийте вид з лінійною темою, що результуючою темою, що містить маршрут, і крапковою темою, що містить орієнтири, що Ви хочете використовувати.

2. Натисніть кнопку Шляховий Лист (Directions) у діалоговому вікні визначення задачі для створення шляхового листа за замовчуванням і відображення діалогового вікна Шляховий Лист (Directions).

3. У діалоговому вікні Шляховий Лист (Directions) виберіть Властивості (Properties).

4. У полі Тема Орієнтирів (Landmark Theme) виберіть крапкову тему, що містить Ваші орієнтири. Якщо Ви вибрали групу орієнтирів, використовуючи інструменти вибору програмного забезпечення ArcView, то будуть використовуватися тільки вони. Якщо жодного орієнтира не обрано, то будуть використовуватися всі орієнтири.

5. У поле напису Орієнтира (Landmark) виберіть поле, що містить імена або описи Ваших орієнтирів.

6. Натисніть OK і будь-який орієнтир по маршруті буде включений у Ваш шляховий лист.

Примітка. Є два способи використання орієнтирів. Вони можуть указувати, де необхідно зробити поворот, такі як Повернути праворуч біля автозаправної станції, або вони можуть направляти пересування по вулиці, наприклад, Їхати повз рейкові шляхи. Якщо орієнтир розташований у межах визначеної відстані (5 відсотків довжини лінійного об'єкта, де він знаходиться) від повороту, Network Analyst використовує його для вказівки місця повороту.

4.3. Збереження або роздруківка шляхового листа

Як тільки Ви створили і вивели на екран шляховий лист, Ви можете використовувати діалогове вікно Властивості Шляхового Листа (Directions Properties) для збереження його в текстовому файлі або щоб роздрукувати.

4.3.1. Щоб зберегти шляховий лист у файлі

1. У діалоговому вікні Шляховий Лист (Directions) натисніть на кнопку Зберегти (Save).

2. Надрукуйте ім'я файлу у вікні імені файлу. Файл буде містити Ваш шляховий лист.

3. Перейдіть у каталог, у якому буде зберігатися Ваш файл зі шляховим листом, а потім натисніть OK.

4.3.2. Щоб надрукувати шляховий лист

1. У діалоговому вікні Шляховий Лист (Directions) натисніть кнопку Печатка (Print).

2. У діалоговому вікні Печатка (Print) натисніть OK.

5. Пошук області обслуговування і сервісної мережі

5.1. Що таке області обслуговування і мережі обслуговування?

Області обслуговування і мережі обслуговування - це теми, що Ви можете створити за допомогою Network Analyst, що допоможуть Вам оцінити приступність місця розташування.

 

Області обслуговування (Service areas)

Області обслуговування встановлюють район у межах визначеного часу пересування або відстані від місця. Наприклад, район у межах десяти хвилин їзди від торгового центра. Області обслуговування являють собою полігональні теми. Ви можете використовувати ці теми щоб встановити, скільки людей, скільки земель або скільки будь-яких інших речей знаходиться в цих межах по сусідству.

 

Мережі обслуговування (Service networks)

Мережі обслуговування - це лінійні теми, що установлюють вулиці, що знаходяться в межах визначеного часу пересування або відстані від місця, при русі по мережі доріг. Ви можете використовувати мережі обслуговування щоб побачити, що знаходиться по доступних вулицях.

5.2. Визначення області обслуговування і мережі обслуговування для визначеного місця

Визначення області обслуговування і мережі обслуговування для визначеного місця включає створення полігональної теми, що представляє доступну область, і лінійну тему, що представляє доступні вулиці.

5.2.1. Щоб знайти область обслуговування і мережу обслуговування для визначеного місця

1. Відкрийте Вид з лінійною темою.

2. Клацніть на темі S_fran у Таблиці змісту, щоб зробити її активною.

3. З меню Network виберіть Знайти область обслуговування (Find Service Area). При цьому відображається діалогове вікно Показати постановку задачі і до таблиці змісту виду додаються дві теми, Snet1 і Sarea1.

4. Клацніть на кнопці Параметри в діалоговому вікні Показати постановку задачі. У діалоговому вікні Параметри виберіть вартісне поле з таблиці об'єктів вашої лінійної теми. Network Analyst буде використовувати вартісне поле для завдання екстента області обслуговування і мережі обслуговування.

5. Задайте робочі одиниці. Це одиниці, у яких буде задаватися час у дорозі або відстані в стовпці вартості діалогового вікна Показати постановку задачі.

6. Задайте місце або місця на лінійній темі, для яких Ви б хотіли знайти область обслуговування або мережу обслуговування. Ви можете задати місця розташування за допомогою інструмента Додати пункт у мережу: указавши місце на лінійній темі, або за допомогою кнопки Додати пункт за адресою, ввівши адресу, або з використанням кнопки Завантажити місця, завантаживши крапкову тему.

7. Двічі клацніть на вартісному полі і наберіть величину часу в дорозі або відстані. Переконайтеся, що величина визначена в тих же одиницях, що і робочі одиниці, задані на Кроці 5. Це поле визначає екстент області обслуговування і мережу для пункту. Якщо Ви хочете задати не одну величину часу в дорозі або відстанях, відокремите друг від друга значення пробілом або комою.

8. Клацніть на прапорці-перемикачі Компактна область (Compact area), якщо Ви б хотіли одержати компактну область обслуговування. При не включеному прапорці буде створюватися загальна область обслуговування.

9. Клацніть Шлях від місця або Шлях до місця, щоб указати напрямок руху.

10. Натисніть на кнопку Вирішити , щоб знайти область обслуговування і мережа обслуговування. Результатом буде відображення тим у виді і повідомлень про загальну поверхню, зайнятою областю обслуговування, і загальній довжині вулиць, що збігаються з мережею обслуговування, у верхній частині діалогового вікна Показати постановку задачі. Ці числа завжди приводяться в одиницях довжини виду. Якщо числа занадто великі, то можна збільшити розмір діалогового вікна, щоб бачити їх цілком.

Примітка. Існують особливі випадки, коли Network Analyst не може генерувати компактну область. Це відбувається, якщо область лінійної теми, з якою Ви працюєте, містить лінійні об'єкти, що перетинають зверху інші лінійні об'єкти, як у випадку естакади. У таких випадках, Network Analyst генерує повідомлення про те, що не може створити компактну область і створює тільки загальну область.

5.3. Використання області обслуговування для визначення числа мешкаючих поблизу покупців

Приведена тут методика показує, як можна використовувати функцію вибірки темою по темі ArcView для визначення числа об'єктів усередині заданої області.

5.3.1. Щоб використовувати область обслуговування для визначення числа мешкаючих поблизу покупців

1. Відкрийте Вид з полігональною темою, що представляє область обслуговування, і крапковою темою, що представляє покупців.

2. Клацніть на темі покупців у Таблиці змісту, щоб зробити її активною.

3. З меню Тема виберіть опцію Вибірка темою.

4. В другому спадаючому списку вкажіть тему, що представляє область обслуговування.

5. Виберіть пункт Мають своїм центром (Have their Center In) і натисніть кнопку Нова вибірка. При цьому виберуться всі крапки в межах області обслуговування.

6. Натисніть кнопку Відкрити таблицю , щоб відкрити таблицю теми покупців. Число обраних крапок відобразиться в поле Обрано в меню ArcView. Якщо кожна крапка в темі покупців зв'язана з одним покупцем, то це число представляє кількість покупців в області обслуговування.

У випадку, якщо до кожної крапки відноситься не один покупець, виконайте додаткові кроки, щоб визначити їхнє сумарне число.

1. У таблиці теми покупців клацніть на поле, що містить число покупців, зв'язане з кожним об'єктом.

2. З меню Поле виберіть пункт Статистика, щоб відобразити статистику, що відноситься до поля. Сума в даному випадку є загальним числом покупців усередині області обслуговування.

6. Геокодування адрес

Геокодування - це процес додавання на карту крапок, розташування яких визначається по адресах або адресній інформації іншого роду. Воно являє собою комп'ютерний еквівалент наколювання шпильок на настінну карту з зображенням вулиць. При геокодуванні табличних даних, отримуючі адреси, ArcView зчитує адреси, знаходить їх розташування на карті і створює нову тему, у якій зберігаються крапки для кожної адреси.

Адреси - це, імовірно, найбільш широко використовувана форма географічних даних. Геокодуя дані по адресах, ви можете створити широкий набір додатків від показу місць проживання школярів стосовно їх школи до картографування розташування ваших клієнтів при виборі місця для нового відділення компанії або аналізу ситуації зі злочинністю в місті.








Дата добавления: 2015-02-23; просмотров: 718;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.013 сек.