Натрієві лампи високого тиску

 

Натрієві лампи ВТ складаються з пальника, заповненого ксеноном або іншими інертними газами з парами натрію (випаровується при розпалюванні лампи), який розміщується в скляних колбах (рис. 2.10) – прозорих (типу ДНаТ) із матованим покриттям, призначені для використання у світильниках для ламп ДРЛ (тип ДНаТмт) і в кварцових трубчастих колбах софітного типу (ДНаТсф) та для роботи в прожекторах заливаючого світла замість трубчастих галогенних ламп розжарювання. Перевагами натрієвих ламп є висока світлова віддача, великий термін служби (табл. 2.3) і малий спад світлового потоку в процесі експлуатації (близько 20%). Недоліком є невисока якість кольоропередачі (лампи випромінюють переважно в жовтій і червоній частинах спектра – золотисто-жовтий колір), тому їх використовують здебільшого для зовнішнього освітлення там, де якість кольоропередачі не є суттєвою: для освітлення доріг, автостоянок тощо. Останнім часом поширюється використання натрієвих ламп у тепличних господарствах. Це пов’язано з тим, що багато рослин для фотосинтезу, а отже, і вегетації, використовують саме жовто-червону частину спектра. В цьому випадку натрієві лампи, в яких майже вся енергія випромінюється в цій ділянці спектра, перевищують за ефективністю всі інші джерела світла.

Рис. 2.10. Зовнішній вигляд натрієвих ламп високого тиску:
Лампи вмикаються в мережу через спеціальний дросель з імпульсним запалюючим пристроєм. Час розпалювання натрієвих ламп – 2-3 хв. Розроблені і випускаються також натрієві лампи зі зниженою напругою запалювання й зменшеними потужностями, які можна вмикати через стандартний дросель для ламп ДРЛ. Вони призначені для безпосередньої заміни ламп ДРЛ в освітлюваних установках, без заміни дроселів і обладнання, але ці лампи мають меншу світловіддачу (на 20-25%), ніж стандартні ДНаТ. Останнім часом розроблені нові натрієві лампи ВТ із підвищеним тиском наповнюючого газу – ксенону – і парів натрію, які мають підвищену світловіддачу (до 147 лм/Вт) та можуть працювати із дроселями від ламп ДРЛ. При заміні лампи ДРЛ 400 такою натрієвою лампою світловий потік збільшується майже вдвічі, а споживання електроенергії зменшується на 10%. Розроблені також натрієві лампи з поліпшеною кольоропередачею (Rα = 78/85), що дозволяє використовувати їх для внутрішнього освітлення багатьох підприємств і громадських будинків, але вони мають нижчу світловіддачу (58/45 лм/Вт) (меншу, ніж МГЛ із подібною кольоровістю). Ряд закордонних фірм уже розпочали серійний випуск таких натрієвих ламп нового покоління (з підвищеною світловіддачею і з поліпшеною кольоровістю). У 2002 році фірми "Philips", "Osram", "General Electric", "Silvania", "Narva" виробляли натрієві лампи ВТ потужністю 600 Вт із світловіддачею η = 150 лм/Вт і 150, 250, 400 Вт з η = 120 лм/Вт. Термін служби – 16 тис. год. [58].

Серед досягнень останніх років [58, 61] слід назвати випущену фірмою "Osram" безелектродну лампу "ENDURA" – давню мрію багатьох виробників світлотехнічної продукції, яка має найбільший термін служби (призначена в першу чергу для встановлення у важкодоступних місцях), і відкриття фахівцями американської фірми "FSC" розряду в парах сірки під дією мікрохвильового випромінювання, реалізоване у сірчаній лампі "SOLAR 1000TM", котра має рекордно високу світловіддачу і незмінність світлотехнічних характеристик у процесі експлуатації (табл. 2.3.).

На завершення слід додати, що живлення ламп ВТ електронним ПРА з підвищенням частоти дає такі ж переваги, як і при живленні люмінесцентних ламп (підвищення світловіддачі, терміну служби, надійності запалювання тощо), але воно поки що менш поширене, що пов’язано зі складністю виготовлення напівпровідникових перетворювачів частоти достатньо високої потужності.

 








Дата добавления: 2015-02-19; просмотров: 946;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.