Фізичні поняття та одиниці

Випромінювання – це особлива форма матерії з масою спокою, що дорівнює нулю, і рухається у безповітряному просторі з постійною швидкістю 299,792×106 м/с. Променевою енергією [29] називається енергія випромінювання будь-яких тіл із температурою поверхні, що вища від температури абсолютного нуля.

Енергія випромінювання вимірюється в джоулях і позначається – Qe. Для практичного оцінювання променевої енергії використовується поняття [44] променевого потоку Фе, що випромінює енергію в одну секунду, тобто

 

, Вт (Дж/с). (1.2)

 

Величину відносної спектральної світлової ефективності випромінювання, одержану за показаннями селенового приймача з нормальною спектральною чутливістю, називають світловим потоком Фv, який вимірюється в люменах (лм):

 

лм, (1.3)

 

де – відносна спектральна світлова ефективність;

– потік випромінювання світла [44, 86] в інтервалі довжини хвиль від l до dλ;

l+Dl; l – довжина світлової хвилі у нанометрах (нм) (1 нанометр дорівнює 1/10000 мм);

Km – коефіцієнт приймача світлового потоку.

Люмен – це світловий потік, що випромінюється одиничним тілесним кутом (стерадіан), рівномірним точковим джерелом світла силою в 1 Кд (канделу).

Сила світла характеризується відношенням світлового потоку, що надходить від джерела і розподіляється в середині елементарного тілесного кута із заданим направленням, до величини цього елементарного кута:

 

Кд, (1.4)

 

де dФv – світловий потік, лм;

dW – елементарний просторовий кут, стер.

Одиниця сили світла – кандела (Кд), яка дорівнює силі світла, що надходить із поверхні площею (1/600000) м2 повного випромінювача у перпендикулярному напрямку при температурі випромінювача, котра дорівнює температурі затвердіння платини при тиску 101325 Па (Н/м2). Раніше називали цю одиницю 1 свіча (св). 1 св = 1Кд.

Тілесний кут визначається за формулою

 

W = S / r2, стер, (1.5)

 

де S – площа, м2, яку тілесний кут вирізає на поверхні сфери, описаної з вершини, радіусом r, м.

Поряд із силою світла Іv другою векторною величиною є яскравість світла. Це величина, яка безпосередньо сприймається оком. Яскравість елемента поверхні являє [44] собою поверхневу (рис. 1.3.) щільність сили світла у заданому напрямку, яка визначається відношенням сили світла Іv від даного елемента у заданому напрямку до площі проекції елемента на площину, перпендикулярну до заданого напрямку:

 

. (1.6)

 

Освітленість у точці поверхні визначається відношенням світлового потоку, падаючого на елемент поверхні із заданою точкою М, до площі цього елемента [29, 44]:

 

(1.7)

 

де dA – елемент висвічуючої поверхні з точкою М.

Освітленість у 1 люкс (лк) створюється світловим потоком у 1 лм, який рівномірно розподілений на поверхні в 1м2.

Яскравість у точці М поверхні приймача в даному напрямку являє відношення освітленості, створеної в точці приймача на площині, перпендикулярній даному напрямку, до елементарного тілесного кута, в якому замкнений світловий потік, що створив цю освітленість:

 

. (1.8)

 

Для плоскої рівнояскравої в усіх напрямках поверхні спостереження справедливе співвідношення

 

. (1.9)

 

Звідки: Іa =І×cosa, тобто висвітлююча плоска поверхня спостереження з однаковою яскравістю в усіх напрямках висвітлює світло за законом косинуса. Для таких поверхонь зручніше визначати поверхневу щільність випромінюваного ними світлового потоку, яка називається світимістю і являє відношення світлового потоку, випромінюваного елементом поверхні із заданою точкою, до площі цього елемента:

 

. (1.10)

 

Якщо позначити коефіцієнт світловідбиття від поверхні r, а відбитий потік від площини Фr, то при рівномірному висвітленні поверхні можемо записати:

 

. (1.11)

 

У такому випадку між яскравістю та освітленістю поверхні буде залежність

 

. (1.12)

 

При проникненні світлового потоку через матове, молочне скло з коефіцієнтом пропускання τ, яскравість поверхні скла визначатиметься залежністю

 

. (1.13)

 

За характером розподілення світлових потоків, відбитих поверхнею або пропущених через прозоре тіло, розрізняють їх види:

а) направлене світловідбиття, або пропускання від дзеркальних чи полірованих та металевих поверхонь або світлопропускання через звичайне скло;

б) направлено-розсіяне світловідбиття, або пропускання від пофарбованих глянцевих поверхонь чи світлопропускання через матове скло;

в) розсіяне (дифузне) світловідбиття від оштукатурених (тинькованих) поверхонь стін, стелі чи пропускання світла через молочне скло.

При направленому і направлено-розсіяному світловідбитті характеристикою розподілення яскравостей у різних напрямках стає коефіцієнт яскравості ra, який дорівнює

 

(1.14)

 

де La – яскравість поверхні під кутом a;

Lо – яскравість ідеальної світловідбиваючої поверхні з коефіцієнтом r = 1 й однаковою освітленістю з досліджуваною поверхнею.

При падінні світлового потоку Фі на поверхню тіла частина його відбивається Фr, частина проходить через нього Фr і частина поглинається Фa, тобто

 

Фі = Фr + Фr + Ф a, лм. (1.15)

 

Розділивши обидві частини рівняння на Фі, одержимо

 

1 = r + r + a, (1.16)

 

де r – коефіцієнт світловідбиття, що дорівнює Фrі; r – коефіцієнт світлопропускання, відповідно Фrі; a – коефіцієнт поглинання енергії світла – Фaі.

При рівномірному розподіленні світлового потоку на поверхні освітленість у точці буде визначатися за формулою

 

 

(1.17)

де Фv – світловий потік, лм; А – площа поверхні, м2; І – сила світла, Кд; d – відстань від точки визначення освітлення до точкового джерела світла, м.

Освітленість у точках приміщення залежить не тільки від віддалення від вікна, а також від яскравості видимої частини небосхилу або від величини світлового потоку чи освітленості під відкритим небом. Щоб унезалежити рівень освітленості від величини яскравості небосхилу, було визнано корисним оцінювати рівень освітлення через коефіцієнт природного освітлення, який визначається за формулою

 

ем = Ем × 100% н, (1.18)

 

де Ем – освітленість приміщення у точці М; Ен – освітленість під відкритим небосхилом, лк.

Звідси освітленість у точці М дорівнює

 

Ем = ем Ен / 100%. (1.19)


 








Дата добавления: 2015-02-19; просмотров: 1099;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.013 сек.