Параметри об'єктів

Кожен креслярський об'єкт, що Ви створюєте при роботі в КОМПАС-ГРАФІК, має деякий набір характеристик, або параметрів. Наприклад, параметрами відрізка прямої лінії є координати X і В його початкової і кінцевої точок.

Слід зазначити, що, крім значень координат граничних точок, відрізок має ще кілька характеристик - довжину і кут нахилу. Можна однозначно визначити відрізок, задавши координати його початкової точки разом з довжиною і кутом нахилу, при цьому координати кінцевої точки розраховуються автоматично. Для інших об'єктів кількість параметрів може бути значно великим (наприклад, у випадку введення еліпса)

Таким чином, можливі різні комбінації параметрів при побудові або редагуванні об'єктів. Безсумнівно, що одночасне керування всіма цими параметрами дозволяє гнучко змінювати геометричний об'єкт Тому в КОМПАС-ГРАФІК реалізований спеціальний інструмент для такого керування - Рядок параметрів об'єктів.

Якщо викликати команду креслення відрізка прямої лінії, натиснувши кнопку Відрізок на Інструментальній панелі, то в Рядку параметрів з'явиться кілька полів.

Саме на прикладі створення відрізка будемо розглядати всі особливості роботи з параметрами об'єктів.

Рис . Параметри при введенні відрізка

Значення кожного параметра відображається в окремому полі, ліворуч від якого написане коротка назва параметра. Для відрізка р1 - координати початкової точки, р2 - координати кінцевої точки, In - довжина, аn - кут нахилу щодо осі X поточної системи координат.

Ліворуч від назви параметра знаходиться невелика кнопка. Якщо в ній відображається "галочка", це означає, що система в даний момент очікує введення даного параметра, тобто він є по-замовчуванню (наприклад, поле координат першої точки відразу після запуску команди побудови відрізка). Після того, як значення введене і параметр зафіксований, на кнопці з'являється зображення перехрестя. Якщо кнопка порожня, то параметр є допоміжним (як довжина і кут нахилу у випадку побудови відрізка), при цьому він доступний для введення

Таким чином, Ви бачите відразу всі характеристики об'єкта і можете змінювати кожну з них безпосередньо в процесі побудови.

Для того, щоб одержати оперативну інформацію про поле параметра, помістите на нього курсор. Через якийсь час поруч з курсором з'явиться ярличок-підказка з назвою параметра.








Дата добавления: 2015-02-19; просмотров: 643;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.