Розкриття тріщин

 

При роботі під навантаженням у залізобетонних конструкціях можуть виникати різноманітні тріщини, в процесі розвитку яких суттєво підвищується деформативність елементів, виникає небезпека корозії арматури, знижується довговічність конструкцій. Під тріщиностійкістю залізобетонних конструкцій розуміють їхній опір утворенню і розкриттю тріщин.

Існує три категорії тріщиностійкості залізобетонних конструкцій. Перша категорія не допускає появи тріщин. До цієї категорії належать конструкції, що сприймають високі тиски рідини і газу (труби, резервуари, відстійники, гідротехнічні споруди). Сюди ж відносяться конструкції, що працюють у сильно агресивному середовищі чи в умовах підвищених вібраційних навантажень з інтенсивним зволоженням. Друга категорія допускає обмежене за шириною нетривале розкриття тріщин шириною acrc £ 0,2 мм за умови забезпечення їхнього наступного надійного закриття (затиснення). До цієї категорії відноситься більшість попередньо напружених залізобетонних конструкцій, що мають у вигляді основної робочої арматури класи B-II, Bp-II, К-7, К-19. До другої категорії належать залізобетонні конструкції, що знаходяться в ґрунті при змінному рівні ґрунтових вод, а також конструкції, експлуатовані в агресивних середовищах несильного прояву та ін. Третя категорія допускає утворення і розкриття тріщин, тобто експлуатацію залізобетонних конструкцій з тріщинами. При цьому максимальна ширина розкриття тріщин не повинна перевищувати 0,3-0,4 мм. До цієї категорії відноситься більшість звичайних залізобетонних конструкцій (балки, плити перекрить, колони, рами та ін.).

При розрахунку на тріщиностійкість розрахункові навантаження приймаються по-різному. Так, для конструкцій I категорії тріщиностійкості розрахункові навантаження приймаються з коефіцієнтом надійності γf > 1 (як при розрахунку на міцність), для конструкцій II категорії для визначення появи тріщин використовують γf = 1. В елементах III категорії тріщиностійкості завжди приймаються нормативні навантаження, тобто γf =1.

Розрізняють тривале і нетривале розкриття тріщин. Під нетривалим розкриттям тріщин слід розуміти їхнє розкриття при спільній дії постійних, тривалих і короткочасних навантажень, під тривалим розкриттям – тільки від постійних і тривалих, без урахування короткочасних навантажень.

Експериментальні дослідження показують, що тріщини в бетоні утворюються в результаті вичерпання бетоном міцності на розтяг Rbt при порівняно невеликих деформаціях на розтяг ξbt,u = (0,15÷0,20)·10-3, чому відповідає мінімальне значення напруження в арматурі (при модулі пружності арматури Es = 2·105 МПа) всього лише 30÷40 МПа. Для підвищення тріщиностійкості залізобетонних конструкцій слід застосовувати арматуру, яка попередньо напружується, що стискає бетон, високих класів: A-IV (А500С), A-V(А550С), A-VI (А600С), дротову арматуру – B-II, Bp-II, канатну К-7, К-19. Якщо застосовується звичайна арматура класів A-I (А240С), A-II (А300С), A-III (А400С), то такі конструкції відповідають ІІІ категорії за тріщиностійкістю і допускають ширину розкриття тріщин 0,3-0,4 мм.

Умову тріщиностійкості записують у вигляді нерівності: зовнішнє зусилля не повинне перевищувати зусилля тріщиноутворення, тобто того зусилля, при якому може з'явитися тріщина. Аналітичний запис цієї умови має такий вигляд:

N £ Ncrc або M £ Mcrc . (5.1)

Для похилих перерізів умова тріщиностійкості записується трохи інакше, тут порівнюються напруження, що розтягують бетон у заданому похилому перерізі, з величиною Rbt:

σmt £ Rbt,ser. (5.2)

У формулі (5.1) Ncrc – зусилля в залізобетонному елементі при розтязі, при якому з'являється тріщина, Mcrc – згинальний момент, при якому також з'являється тріщина.

Значення Ncrc знаходять за формулою

Ncrc = Rbt,ser Ab + 2 AsRbt,ser , (5.3)

де ; As – площа ненапруженої арматури.

Для попередньо напружених елементів:

Ncrc = Rbt,ser (Ab + 2 As + 2 Asp) + P , (5.4)

де Р – зусилля попереднього обтиснення, визначене за вказівками

СНиП 2.03.01–84* [7].

 

Для елементів, що згинаються, величина Mcrc визначається за залежністю

Mcrc = Rbt,ser Wpl Mrp. (5.5)  

У формулі (5.5) Wpl – пружнопластичний момент опору, він дорівнює величині Wpl = γWred ; γ = 1,75 для прямокутних і таврових перерізів з полицею у стиснутій зоні; γ = 1,5 для двотаврових перерізів; Wred – приведений момент опору для розглянутого перерізу; Mrp – ядровий момент обтиснення, визначений для попередньо напружених елементів щодо ядрової точки.

Mrp = P0(eop rя), (5.6)

де P0 і eop – зусилля попереднього обтиснення і його ексцентриситет щодо центру ваги перерізу; rя – відстань від центру ваги до ядрової точки:

rя = , (5.7)

тут j – коригувальний коефіцієнт 0,7 £ j £1; Wred, Ared – приведені геометричні характеристики перерізу.

 

Знак “+” у формулі (5.6) відповідає стискаючому зусиллю Р в розтягнутій зоні, знак “–” – зусиллю, що розтягує. Знак “+” у формулі (5.5) відповідає протилежним напрямкам зовнішнього моменту і моменту від обтиснення.

Ширина розкриття тріщин залежить від цілого ряду факторів і визначається в основному за емпіричними формулами, що мають тільки експериментальне обґрунтування. Розрахунок по розкриттю тріщин проводять після перевірки умови тріщиностійкості. Якщо тріщини в перерізі утворюються, то необхідно перевірити розрахунком ширину їхнього розкриття.

Ширина розкриття тріщин, нормальних до поздовжньої осі елемента, являє собою різницю поздовжень арматури і розтягнутого бетону на ділянці між тріщинами довжиною lcrc, тобто

acrc = esm lcrc –ebtm lcrc ,

величиною ebtm, як правило, зневажають як дуже малою. Тоді

acrc = esm lcrc , де esm = ψse s.

Параметр ψs характеризує відношення середніх деформацій в арматурі на ділянці між тріщинами до повної деформації арматури в тріщині.

Найбільш складним завданням є визначення lcrc. Щоб спростити це завдання, норми в новій редакції рекомендують визначати ширину розкриття тріщин, нормальних до поздовжньої осі елемента, за формулою [12,13]:

, (5.8)

де для короткочасних навантажень, для тривало діючих навантажень, ; для дрібнозернистих і легких бетонів;

(арматура періодичного профілю), ,3 (арматура гладкого профілю); ,2 (арматура дротова і канатна).

Параметр δ обчислюють за формулою

, (5.9)

= 1, якщо d £ 10 мм; = 1,4, якщо d £ 22 мм; = 1,6 при d £ 32 мм; – коефіцієнт відношення площі розтягнутої арматури As до площі розтягнутої зони бетону Abt; a=Еs/Eb.

Величину обчислюють:

, (5.10)

де ; параметр σs характеризує величину напружень в арматурі крайнього ряду (нижнього):

при згині , (5.11)

z – відстань від центру ваги площі розтягнутої арматури S до рівнодіючої всіх зусиль у стиснутій зоні перерізу над тріщиною (див. далі формулу (5.15) або (5.23)); P – зусилля попереднього обтиснення; для звичайних залізобетонних конструкцій Р=0; еsp – відстань від зусилля Р до попередньо напруженої арматури.

 

У формулі (5.8) d – діаметр основної робочої арматури (в мм). Ширину розкриття похилих тріщин визначають у двох рівнях – на рівні поперечної арматури, тобто приблизно в середній частині висоти перерізу балки і на рівні нижньої поздовжньої арматури. Формули для обчислення цих величин аналогічні формулі (5.8), розходження полягає тільки в обчисленні напружень у хомутах і в поздовжній арматурі.

Крім розрахунків на ширину розкриття тріщин виконують розрахунки і на закриття тріщин. Цей вид розрахунків особливо необхідний для елементів другої категорії тріщиностійкості.

Умова забезпечення закриття тріщин вважається виконаною, якщо при тривало діючих навантаженнях у перерізі елемента зберігається обтиснення бетону (для попередньо напружених конструкцій) інтенсивністю не менш 0,5 МПа, а напруження, що розтягують попередньо напружену арматуру при нормативних навантаженнях, обмежені значеннями, що відповідають межі пружності.

У згинаних та позацентрово стиснутих елементах тріщини вважаються надійно закритими, якщо при дії постійних і тривалих нормативних навантажень обтиснення бетону відповідає умові

МПа, (5.12)

де Μr – момент зовнішніх сил щодо осі, що проходить через ядрову точку r; для елементів, що згинаються, М = Мr; для позацентрово стиснутих Mr = N(e0 - r); Wred – приведений момент опору.

 

Для робочої арматури при дії постійних, тривалих і короткочасних навантажень, але при γf = 1, напруження повинні бути такими, щоб не відбувалося незворотних деформацій. Це забезпечується спеціальною умовою:

, (5.13)

де σsp – попереднє напруження в арматурі з урахуванням усіх втрат;

σs збільшення напружень в арматурі від дії зовнішніх навантажень, обчислене за формулою (5.11) для елементів, що згинаються, для позацентрово стиснутих:

 

. (5.14)

Для звичайних елементів без попереднього напруження розрахунок на закриття тріщин не виконується, тому що вони можуть експлуатуватися з наявністю тріщин.

Значення величини z обчислюють за формулою згідно із СНиП 2.03.01-84*:

; (5.15)

для таврових і прямокутних перерізів ; величина може бути обчислена за формулою (5.25). Для позацентрово стиснутих елементів значення z повинне прийматися не більше 0,97es,tot; для позацентрово розтягнутих елементів при es,tot £ 0,8h0 у формулі (5.14) z = zs, де zs – відстань між центрами ваги арматур S і S¢.

 








Дата добавления: 2015-02-13; просмотров: 3410;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.012 сек.