Інерційні властивості діелектричних втрат

Вплив частоти на діелектричні втрати у матеріалі можна оціню­вати, використовуючи різні підходи. Часто це питання вирішується за допомогою паралельної або послідовної еквівалентної схеми заміщення реального матеріалу (рис. 7). Разом з тим можна запропонувати інший під­хід, який буде враховувати фізику процесів, що приводять до втрат в діелектриках. Аналізуючи частотну залежність tgd конкретних діелектричних матеріалів, необхідно користуватись принципом суперпозиції окремих видів діелектричних втрат (рис. 6).

Відправним пунктом міркування є вираз для питомих діелектрич­них втрат у матеріалі:

Pn = E2ere0w tgd .

У випадку втрат на електропровідність можна вважати, що зміна частоти електричного поля не приведе до зміни концентрації вільних носіїв заряду в матеріалі. Тому Pn =g E2 від частоти не залежaть. Прирівнюючи праві частини наведених виразів, знаходимо, що тангенс кута діелектричних втрат на електропровідність з ростом частоти повинен зменшуватись за гіперболічним законом:

tgd = g /(ere0w).

У випадку релаксаційних втрат на низьких частотах зв’язані заряди встигають зорієнтуватись або непружно зміститися під дією електричного поля за час, малий порівняно з періодом його коливань, тому діелектричні втрати низькі. Однак при зростанні частоти зов­нішнього електричного поля до частоти релаксації зв’язаного заряду і дещо вище неї зовнішнє електричне поле витрачає все більшу части­ну енергії на орієнтацію або зміщення зарядів, у результаті чого діелектричні втрати зростають. За вищих частот релаксаційна поляризація не встигає встанови­тися і tgd зменшується з ростом частоти.

 

Для одного виду релаксуючих частинок при фіксованій величині бар’єра між рівноважними положеннями частотна залежність tgd має вигляд

tgd = ωt/(1 + ω2t 2),

де t = t 0(W/kT) - час релаксації.

Ця залежність має максимум при ωt = 1. У разі зростан­ня температури максимум tgd зміщується в бік вищих частот у зв’язку із зменшенням часу релаксації.

Діелектричні втрати при резонансній дисперсії також мають залежність від частоти, однак положення максимуму в цьому випадку не залежить від температури. Хоча резо­нансні втрати спостерігаються звичайно на частотах, вищих за 1010 Гц, однак ріст tgdможе розпочатися вже на частотах близько 107 Гц.

В області низьких частот резонансні втрати, що значною мірою пов’язані з внутрішнім тертям, спостерігаються в п’єзоелектриках, при цьому в деяких випадках er в області резонансної дисперсії може приймати навіть від’ємні значення.

 








Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 853;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.