Раніше проведені досліди

 

Досліди, які були проведені раніше показали, що електромагнітне випромінювання, яке має тепловий ефект на біологічні тканини ( менш 10 мВт/см2 ) також призводить до значних біологічних ефектів[2].

Про шкідливу дію електромагнітного випромінювання писав відомий український учений А.М.Сердюк, який був одним з перших учених на території теперішнього СНД , що досліджували це питання [3].

У дослідах, які були проведені на щурах, показано, що випромінювання мобільного телефону з частотою 915 Мгц ( стандарту GSM ) на протязі 50 днів по 2 години на день викликало у мозку щурів появу пошкоджених нейронів, які всмоктували вітальний барвник кризіловий фіолетовий. Нейрони були зменшеного об’єму та мали зменшену внутрішню структуру [19].

Випромінювання GSM стандарту (1800 Мгц) при дії 2 години на день впродовж 10 днів викликало у щурів підвищення рівня тестостерону у сироватці крові [5]. У ряді досліджень показано, що у робітників, які мають контакт з електричними полями, є статистично достовірним підвищення рівня захворюваності на лімфому, рак мозку (гліобластому), рак нирок та пітуітарної залози, рак печінкових протоків та печінки [10]. Використання мобільних телефонів підвищує в першу чергу ризик виникнення пухлин мозку, в другу чергу нейроми і злоякісних пухлин, для яких це підвищення досягає 2,9 при 95% довірительному інтервалі 2,0 – 4,3. Не знайдено підвищення ризику пухлин слинних залоз, лімфом не типу ходжкіна і пухлин сіменників. Шанси виникнення пухлин збільшуються після латентного періоду більш 10 років під час першого використання телефонів цього типу [11].

У роботах, проведених у Харківському національному університеті ім. В.М.Каразіна, показано, що при дії мікрохвильового випромінювання на клітини букального епітелію людини в ядрі клітини відбувається процес конденсації хроматину. Про цей процес можна судити по збільшенню кількості гранул гетерохроматину (конденсованого хроматину) [20].

У серії робіт американського вченого V.Garaj-Vrhovac і його співробітників також наголошувалася мутагенна дія мікрохвиль (7,7 ГГц, 30 мВт/см2). На культурі клітин китайського хом'яка було показане зростання числа хромосомної аберації після опромінювання, причому кількість аберації росла з експозицією (15, 30, 60 хвилин) [7]. У роботі [8] також показане зростання числа хромосомної аберації при опромінюванні і зростання кількості мікроядер в опромінених клітках.

У роботі [9] описано зростання числа хромосомної аберації при дії мікрохвильового опромінювання на лімфоцити людини, при цьому досліджувався вплив нижчої інтенсивності випромінювання (0,5 мВт/см2), який також надавав мутагенну дію.

У роботі [5] описано, що у осіб, які піддавалися дії мікрохвильового опромінювання, в лімфоцитах підвищений вміст мікроядер.

У роботах [13,14,15] показане накопичення одно - і двониткових розривів в клітинах мозку щура після мікрохвильового опромінювання. Вчені досліджували вплив імпульсів ЕМП (500 імпульсів в секунду, тривалість 2 секунди) і поля з частотою 2,45 ГГц (час опромінювання -2 години). Через 4 години після опромінювання в ДНК клітин мозку також виявляли одно - і двониткові розриви [13,14]. Мелатонін (1 мг/кг) або N-терт-бутлилфенілнитрон (100 мг/кг), які вводяться тваринам безпосередньо перед опромінюванням або відразу після опромінювання, запобігали появі розривів ДНК [15]. Проте ці результати не були підтверджені в роботі [16].

Інші дослідники вивчали дію на ембріональні стволові клітини щура випромінювання стандарту GSM з частотою 1,71 ГГц (SAR=1.5 Вт/кг) в імпульсному режимі протягом 6 годин в режимі 5 хвилин випромінювання і 30 хвилин перерва. Крім того, використовували поле промислової частоти 50 Гц напруженістю 2 мТл. Не показано впливу випромінювання на функцію мітохондрій, апоптоз, проліферацію кліток. Експозиція протягом 6 годин приводила до тимчасового збільшення кількості одноланцюгових розривів ДНК. Експозиція клітин у всіх режимах опромінювання приводила до змін транскрипційній активності генів, пов'язаних з апоптозом і регуляцією клітинного циклу [18].

Епідеміологічні дослідження дають досить суперечливі дані про зв'язок між професійним і побутовим опромінюванням ЕМП мікрохвильового діапазону і захворюваністю на рак. За даними робіт [21], одержаними при аналізі стану роти військових, які могли піддаватися дії ЕМП в ході виконання своїх професійних обов'язків, показане зростання числа ракових захворювань.

У роботі [12] показана наявність зв'язку між підвищенням частоти захворювання на лейкемію у дітей і близькістю телекомунікаційних веж. Проте при повторному аналізі даних, одержаних в роботі [12] виявилось, що позитивна кореляція в даному випадку пов'язана тільки з однією з досліджених зон, і якщо виключити її з аналізу, кореляція між захворюваністю на лейкемію і наявністю в зоні мешкання телепередавача зникає [17].

У роботі [4] показано, що ризик лейкемії у дорослих зменшується зі збільшенням відстані розташування місця проживання від передавальної станції, проте при аналізі захворюваності у осіб, що проживають на відстані 2км від станцій підвищення захворюваності не відмічено [17].

 

 

1.7 Що таке SAR? (Specific Absorbtion Rate)

 

Дія мобільного телефону на організм є встановленим фактом. Тому суспільна реакція зобов'язала виробників створювати такі апарати, які є безпечними. У певний історичний момент з'явилася необхідність ввести параметр, який покаже коефіцієнт питомої величини поглинання випромінювання від мобільного телефону організмом людини. Так народився SAR (SAR - Specific Absorption Rate). Його величина визначає енергію електромагнітного поля, що виділяється в тканинах за одну секунду.

Міжнародні організації, на підставі наукових досліджень, підготували докладні рекомендації щодо максимального значення SAR для мобільних телефонів. Межа цих значень затверджується організаціями з охорони здоров'я. Слід підкреслити, що ці максимальні величини розраховані з великим запасом і враховують безпеку всіх категорій населення.

Одиниці вимірювання SAR – ват на кілограм (Вт/кг). У США і в деяких інших країнах азіатсько-тихоокеанського регіону величина SAR визначається на 1 грам тканини. В цьому випадку максимальне значення SAR складає 1,6 Вт/кг. У Європі і інших країнах світу величина SAR визначається на 10 грам тканини. В цьому випадку максимальне значення SAR складає 2 Вт/кг.

Величина SAR - це максимальна потужність випромінювання, для якої сертифікована певна модель телефону. На практиці реальний рівень SAR може бути значно менше, оскільки, як тільки здійснюється з'єднання, мобільний телефон діє при мінімальному рівні потужності, що потрібен для отримання кращої якості зв'язку.

Нижче приведені дані лімітів SAR для цивілізованого світу, які часто вживаються для радіопередавальних пристроїв:

 

Таблиця 1.3

Ліміти SAR Значення
FDASAR ліміти 0,4 Вт/кг – розрахунок на все тіло на період 15 хвилин
3,2 Вт/кг - розрахунок тільки на голову на період 15 хвилин
8 Вт/кг - на будь-яку частину тіла періодом 5 хвилин
SAR ліміти для деяких європейських країн Level 0 (нормальний рівень): менш або еквівалентно 1,5 Вт/кг
Level 1(перший рівень контролю): менш ніж 1,5 Вт/кг, але більш ніж 4 Вт/кг
Level 2 ( другий рівень контролю): більш ніж 4 Вт/кг

 

Результати вимірювання рівня SAR –найбезпечніші.

 

Ми пропонуємо вам познайомитись з переліком мобільних телефонів, які мають найменший рівень випромінювання SAR. Усі дані приводяться для телефонів, які працюють в стандарті GSM- 900. У таблиці приведені значення SAR, що розраховані для країн Європи.

 

Пам’ятайте:

чим менше значення SAR,

тим менший вплив мобільного телефону

на людину!

Таблиця 1.4

Модель SAR
MagCom MagCom 0.04
Samsung SGH-Z560 0.10
Motorola MPx200 0.12
Philips 362 0.12
Samsung SGH-X830 0.12
LG KG320S 0.13
HP iPAQ hw6910 0.16
SonyEricsson Z600 0.16
Blackberry 7280 0.17
O2 Xda Atom Exec 0.17
Orange SPV-M5000 0.17
Qtek 9000 0.17
T-Mobile MDA Pro 0.17
Blackberry 6280 0.18
Qtek 8020 0.18
Qtek 8100 0.18
O2 Xda III 0.20
Qtek 9090 0.20
Samsung SGH-X700 0.20
T-Mobile MDA III 0.20

 








Дата добавления: 2015-02-05; просмотров: 1101;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.