Команди для роботи з файлами

COPY

Синтаксис:

для копіювання

COPY <специфікація файлу 1> [<специфікація файлу 2>]

для доповнення

COPY <специфікація файлу 1>+<специфікація файлу 2>+... <специфікація файлу n>

Призначення: уміст першого файлу копіюється в другий або поєднує кілька файлів в один.

Коментарі: 1) у випадку, коли специфікація файлу 2 не задана, файл копіюється з тим же ім'ям, що і файл 1 на пристрій за замовчуванням. Якщо файл 1 знаходиться на пристрої за замовчуванням, а специфікація файлу 2 не зазначена, виконання команди припиняється і операційна система виводить повідомлення про помилку, пов'язану з копіюванням вхідного файлу у вихідний файл із тим же ім'ям на тому ж пристрої:

File cannot be copied onto itself

0 File copied

2) можливе задання другого параметра в трьох видах. Коли зазначено тільки пристрій (d:), копіювання виробляється з тим же ім'ям. Якщо задано тільки ім'я файлу, то файл копіюється з цим ім'ям на пристрій за замовчуванням. При завданні повної специфікації файлу копіюється файл із зазначеним ім'ям на зазначений пристрій;

3) командою COPY можна копіювати файли, поєднуючи їх між собою, як показано нижче.

Приклади: COPY A.XYZ+B.COM+B:C.TXT BIGFILE.CRP- три перших файли поєднуються в один з ім'ям BIGFILE.CRP, і копіювання виробляється на пристрої за замовчуванням.

COPY *.LST COMBIN.PRN - усі файли з розширенням .LST поєднуються в одному файлі з ім'ям COMBIN.PRN.

COPY *.LST+*.REF *.PRN - кожний з файлів .LST послідовно поєднується з відповідним файлом .REF. Створювані в такий спосіб результуючі файли мають ті ж самі префіксні імена з розширеннями .PRN. Наприклад, файл FILE1.LST поєднується з файлом FILE1.REF, у результаті чого створюється файл FILE1.PRN, і точно так само файли XYZ.LST і XYZ.REF поєднуються у файл XYZ.PRN.

COPY *.LST+*.REF COMBIN.PRN - кожний з файлів *.LST поєднується з відповідним файлом послідовності *.REF і результат записується в один загальний файл COMBIN.PRN:

COPY *.LST ALL.LST - усі файли *.LST з'єднуються в один з ім'ям ALL.LST.

Якщо відсутній файл із тим же ім'ям, що і створюваний ALL.LST, команда виконується. Якщо файл із таким же ім'ям, що і створюваний, вже існує, то він знищується.

DEL

Синтаксис: DEL <специфікація файлу> /p

Призначення: знищення усіх файлів відповідно до зазначеної специфікації.

Коментарі: ключ /p використовується для того, щоб команда запитувала підтвердження перед видаленням файлу. Можна використовувати метасимволи.

TYPE

Синтаксис: TYPE <специфікація файлу>

Призначення: відображення умісту файлу на екрані.

Коментарі: ця команда застосовується для перегляду умісту файлу без його корекції. У специфікації файлу не можна використовувати символи "*" і "?". Уміст двійкових файлів не може бути правильно відображений за допомогою цієї команди тому, що "звичайні" символи чергуються з керуючими.

Приклади: Type kuku.txt

REN

Синтаксис: REN <специфікація файлу> <нове ім'я файлу>

Призначення: змінює ім'я файлу, що стоїть першим параметром на нове, котре зазначено другим параметром.

Коментарі: пристрій необхідно вказувати в першому параметрі. В другому параметрі покажчик пристрою не вказується, тому файл залишиться на тім же диску. При записі параметрів команди можна використовувати спеціальні символи: "?" або "*". У цьому випадку обробка імен приводить до того, що відповідні символи першого параметра заміняються символами другого.

Приклади: в іменах усіх файлів з розширенням .LST останнє заміняється розширенням .PRN:

REN *.LST *.PRN;

у наступному прикладі ім'я файлу, записаного на пристрої В, змінюється з ABODE на ADOBE, при цьому файл залишається на пристрої В.

REN B:ABODE ?D?B?

 








Дата добавления: 2015-01-09; просмотров: 831;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.