Підсумки. 1. Ринкова економіка ґрунтується на приватній власності на ресурси і ціновому механізмі

1. Ринкова економіка ґрунтується на приватній власності на ресурси і ціновому механізмі. Іншими важливими принципами її організації є свобода підприємництва і вибору, особиста заінтересованість, конкуренція та обмежена роль уряду в господарському житті. Приватна власність дає змогу окремим особам і підприємствам на свій розсуд залучати й застосовувати ресурси. Інститут приватної власності формувався еволюційно і підтримується правом заповіту. Ціновий механізм вирішує основні проблеми організації економіки, а конкуренція – її контрольно-регулювальний механізм. Суть конкуренції полягає в широкому розпорошенні економічної влади всередині двох складових національної економіки – домогосподарств та фірм. Уряд не повинен втручатися в господарську діяльність ділових одиниць.

2. Загальне уявлення про функціонування ринкової економіки дає схема кругопотоку. Ця спрощена модель показує ринки продуктів, ресурсні ринки та найважливіші потоки – «доходи-видатки» і «ресурси-продукція». Урахування у схемі кругопотоку державного сектора дає змогу з’ясувати місце держави у національній економіці. Модель кругопотоку відкритої економіки пов’язує національну економіку з рештою світу. Експорт творить надходження для вітчизняних фірм і збільшує величину національного продукту, а імпорт означає, що частину грошових коштів країна витратить на купівлю благ, що виготовлені за кордоном.








Дата добавления: 2015-03-23; просмотров: 484;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.