Сечостатева, ендокринна та імунна системи

Хворій Б., 39 років, яка протягом 8 років не може завагітніти, порадили звернутись до ендокринолога. При обстеженні у хворої виявлено екзофтальм, тремор повік, тахікардію. Захворювання якої ендокринної залози супроводжується такими симптомами?

A * Щитоподібної

B Підшлункової

C Статевих

D Наднирникових

E Епіфіза

 

До лікаря звернулася мати син якої за літо виріс на 18см. При обстеженні хлопця 12 років: зріст – 180 см, вага 68 кг. З порушенням діяльності якої ендокринної залози це пов’язано?

A * Гіпофіза

B Щитоподібної

C Статевих

D Наднирникових

E Епіфіза

 

Хвора Б. 50 років скаржиться на те, що останнім часом вуха, ніс, кисті почали збільшуватись в розмірі. Гіперфункція якої залози дасть подібні симптоми?

A * Гіпофіза

B Щитоподібної

C Статевих

D Наднирникових

E Епіфіза

 

У новонародженого під час сечовиділення з сечового міхура спостерігається виділення сечі із пупка. Чим обумовлене це явище?

A * Незарощення сечової протоки

B Незарощення жовточної протоки

C Неповна нориця

D Ектопія устя сечоводу

E Дивертикул сечового міхура

 

При цистоскопії у нормі слизова оболонка сечового міхура утворює складки за винятком однієї ділянки трикутної форми, де слизова оболонка гладка. В якій частині сечового міхура знаходиться цей трикутник?

A *Дно міхура

B Шийка міхура

C Верхівка міхура

D Тіло міхура

E Перешийок міхура

 

Жінка 25 років госпіталізована в гінекологічне відділення з метою операції з приводу пухлини яєчника. При здійсненні операції необхідно розсікати зв’язку, що з’єднує яєчник з маткою. Яку саме?

A *lig. ovarii proprium

B lig. cardinale

C lig. latum uteri

D lig. suspensorium ovarii

E lig. umbilicale laterale

 

Після значного похудіння у чоловіка 70 років з’явились тупі болі в поперековій ділянці. При обстеженні був виставлений діагноз: "Блукаюча нирка". Яка частина фіксуючого апарату нирки вірогідніше всього була уражена?

A *capsula adiposa

B capsula fibrosa

C m. iliopsoas

D lig. hepatorenalis

E m. quadratus lumborum

 

Чоловік 35 років звернувся до лікаря із скаргами на біль та припухлість правого яєчка. При обстеженні була виявлена пухлина, що потребує операції, при якій необхідно розсікати 7 шарів калитки до білкової оболонки. Яка оболонка буде розсічена останньою перед білковою оболонкою?

A *tunica vaginalis testis

B tunica spermatica externa

C tunica dartos

D tunica spermatica interna

E cutis orchis

 

Жінці 58-ми років проведено повне видалення матки з придатками, після чого виділення сечі припинилося. При цистоскопії: міхур сечі не містить, з устів сечоводів сеча не поступає. Який відділ сечовидільної системи було ушкоджено при операції?

A *Ureter

B Pelvis renalis

C Uretra

D Vesica urinaria

E Ren

 

Юнака 18-ти років доставлено в лікарню з ознаками внутрішньої кровотечі. Під час гри в футбол отримав удар в ділянці лівого підребер’я. Ушкодження якого з органів, що проектуються в дану ділянку, може спричинити сильну кровотечу.

A * Lien

B Cauda pancreatis

C Fundus ventriculi

D Flexura coli sinistra

E Ren sinistra

 

До лікарні доставлено пораненого вогнепальною зброєю з сильною кровотечею. При огляді хірургом установлено, що кульовий канал пройшов через передню стінку живота, склепіння шлунка і вийшов на рівні ІХ ребра по лівій серединній пахвинній лінії. Який орган постраждав разом з пораненням шлунка?

A *Селезінка

B Ліва нирка

C Підшлункова залоза

D Поперечна ободова кишка

E Ліва частка печінки

 

До лікаря-ендокринолога звернулася мати дівчинки 9 років зі скаргами на збільшення молочних залоз, кров’янисті виділення з піхви, посиленого росту волосся на тілі та навколо зовнішніх статевих органів. Яка з ендокринних залоз вражена (що гальмує передчасне статеве визрівання)?

A *Epiphysis cerebri

B Hypophysis cerebri

C Gl. thyroidea

D Gl. suprarenalis

E Gl. parathyroidea

 

Жінку госпіталізовано в клініку з симптомами гострого живота. При обстеженні виникла підозра на позаматкову вагітність. Яке з анатомічних утворень таза необхідно пропунктувати для підтвердження вірного діагнозу?

A *Excavatio rectouterina

B Excavatio vesicouterina

C Excavatio rectovesicalis

D Fossa ischiorectalis

E Processus vaginalis peritonei

 

Хворий 65 років звернувся в клініку з приводу розладів сечопускання. При обстеженні виявлено гіпертрофію простати. Збільшення якої з перерахованих частин передміхурової залози є можливою причиною даних порушень?

A *Перешийок (середня частка)

B Права частка

C Ліва частка

D Капсула простати

E Проточка передміхурової залози

 

У хлопчика спостерігається вроджена калиткова грижа. Вада розвитку якої з оболонок яєчка є причиною виникнення цієї грижі?

A *tunica vaginalis testis

B fascia spermatica externa

C fascia spermatica interna

D fascia cremasterica

E tunica dartos

 

У хворого судоми. Про гіпофункцію якої ендокринної залози можна думати?

A * Прищитоподібної залози

B Шишкоподібного тіла

C Гіпофіза

D Статевих залоз

E Наднирникових залоз

 

З метою уточнення діагнозу у хворої 70 років стало необхідним пальпаторне дослідження органів тазу через передню стінку прямої кишки. Які органи при такій пальпації можна дослідити у жінки?

A * Матку, вагіну.

B Маткову трубу, вагіну.

C Вагіну, яєчники.

D Яєчники, матку.

E Маткову трубу, матку.

 

У хворого 40 років при інструментальному видаленні каменя сечоводу сталось ускладнення – розрив стінки сечоводу в черевному відділі. Куди потраплятиме сеча через отвір в стінці сечоводу?

A * Заочеревинний простір.

B Печінкову сумку

C Порожнину очеревини.

D Чепцеву сумку.

E Хребтовий канал.

 

Під час катетеризації сечового міхура при швидкому введенні катетера виникла кровотеча внаслідок травми слизової оболонки сечівника в ділянці довільного сфінктера. В якому місці уретри лікар повинен бути обережним і відчувати опір м'яких тканин при проходженні катетера?

A *B pars membranacea uretrae

B В ділянці fossa navicularis uretrae

C B bulbus uretrae

D B pars spongiosa uretrae

E B past prostatica uretrae

 

Під час гінекологічного обстеження пацієнтці був виставлений діагноз ендометриту (запалення ендометрію). Яка частина маткової стінки уражена запальним процесом?

A *Слизова оболонка

B Серозна оболонка

C М'язова оболонка

D Адвентиційна оболонка

E Навколоматкова клітковина

 

 








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 1099;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.014 сек.