Самомасаж

 

Самомасаж застосовують як оздоровчий засіб коли немає можливості скористатися послугами масажиста. Найкраще його проводити під час ранкової гімнастики, можна проводити і в інший час, але не перед сном.

Його можна використовувати для зняття втоми у спортсменів під час туристичних походів, для ліквідації невеликих травм: забоях, розтягування зв'язок, болях в різних ділянках тіла після консультації з лікарем.

Протипоказання до самомасажу такі ж як і для класичного.

Ефективність масажу знижується так як не всі ділянки тіла доступні для масажу, нема можливості повністю розслабити м'язи і недостатньої технічної підготовки пацієнта.

Набір прийомів визначається рівнем підготовки пацієнта і метою, якої він прагне досягти за допомогою самомасажу: можна застосувати всі прийоми класичного і спортивного масажу. Під час вибору прийомів необхідно дотримуватись всіх правил і методичних вказівок.

Виконувати прийоми достатньо енергійно, викликаючи потепління, не допускати болю, порушення шкіри, крововиливів. Всі рухи (за виключенням поверхневого погладжування) виконувати в напрямі ближніх лімфатичних вузлів. Краще масаж проводити чистими, теплими рухами, але можна при необхідності, застосувати тальк, олію, масажні креми.

Під час масажу не затримувати дихання.

Тривалість самомасажу, в залежності від задач від 3 до 25 хвилин.

 

Методика загального самомасажу

Вихідне положення – сидячи в зручній позі.

Розпочинають з масажу стегна – його передньої поверхні, знизу до гори, використовуючи різні прийоми, задньої поверхні – від підколінної ямки до пахвинних лімфатичних вузлів.

Масаж колінного суглоба – всі рухи в напрямі підколінної ямки, завершаючи рухами згинання та розгинання.

Масаж гомілки. Задня поверхня – напрям – від п'яточного горба до підколінної ямки. Передня поверхня – від пальців ступні до підколінної ямки, латеральна поверхня масажується енергійно.

Масаж гомілково-ступневого суглоба і підошви – від пальців до п'яточного горба.

Масаж передньої поверхні шиї – напрям зверху вниз до ключиць за загальною схемою.

Масаж грудної клітки. Масажують почергово ліву і праву половину за загальною схемою масажу грудної клітки. Напрям – до підпахвиних лімфатичних вузлів.

Масаж верхньої кінцівки. Спочатку масажують внутрішню поверхню плеча, передпліччя, потім зовнішню і тильну поверхню плеча і передпліччя. Завершують масажем пальців з акцентами на бокову і долоню поверхню, і кисті.

Масаж задньої поверхні шиї, голови, верхньої частини спини за загальними правилами.

Масаж нижнього відділу хребта, спини, крижово-поперекової ділянки з акцентом на крижі.

Ділянка таза масажують в положенні лежачи на боку, сидячи, стоячи.

Завершується масаж – самомасажем живота за загальною схемою.

Після самомасажу пацієнт повинен відчувати легкість, приплив сил, почуття задоволення від проведеної процедури.

 

особливості масажу в ранньому віці

 

Особливості масажу у дітей в ранньому віці складається в тому, що він проводиться в сполученні з гімнастикою і масаж використовуєть як засіб відпочинку, розвантаження між гімнастичними вправами.

У дітей в перші 3 місяці спостерігається виражений гіпертонус згиначів рук і ніг.

Масаж і гімнастика сприяє розвитку розгиначів та розслабленню згиначів. Основні прийоми погладжування, розтирання, вижимання.

Після третього місяця у дитини починає зменшуватись гіпертонус, з'являється бажання зміннювати положення тіла і цьому необхідно сприяти.

Масаж повинен вирівнювати згиначі і розгиначі. Забезпечувати умови для розвитку умілостей.

В період від 4 до 6 місяців пасивні рухи проводять енергійно і ритмічно з рахунком вголос щоб сприяти розвитку слуху, та закріпленню рефлексів, сприяти феномену повзання, захоплення предметів і таке інше. Використовують мовні сигнали.

В віці 6-10 місяців дитина утримує тіло сидячи без опори, стоїть з опорою, повзає, починає розуміти мову.

Тому використовують мовні сигнали, мовні інструкції (сядь, візьми, держи і таке інше), всі сигнали вводять на базі безумовних рефлексів. Стимулюють повзання, укріплюють м'язи для сидіння, закріплюють рухові рефлекси з розумінням мови і координацією рухів. Масаж передує гімнастиці.

В віці від 10 до 12 місяців дитина стоїть, розвивається хода, починає присідати тому вводять вправи на присідання, ходьбу і мовні сигнали. Масаж виконується як відпочинок і проводиться після гімнастичних рухів.

Дитина реагує чутливо на масаж, тому приміняють прийоми приємні дитині, які викликають позитивні емоції. Дитина не повинна бути голодною і не перегодовувати.








Дата добавления: 2014-12-17; просмотров: 668;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.