ІІІ Універсал Центральної Ради. Проголошення УНР

ІІІ універсал 7 листопада20.11-за новим стилем 1917 — проголосив Українську Народну Республіку УНР, формально не пориваючи федеративних звязків з Росією, і демократичні принципи: свободу слова, друку, віровизнання, зборів, союзів, страйків, недоторканість особи й помешкання; оголосив національну автономію для меншостей росіян, поляків, євреїв, скасував смертну кару, як також право приватної власності на землю й визнав її власністю всього народу без викупу, установив 8-годинний робочий день, оголосив реформу місцевого самоврядування, визначив 9 січня 1918 днем виборів до Українських Установчих Зборів, які мали бути скликані 22 січня 1918.

720 листопада Рада виступила з ІІІ Універсалом: проголошувалося створення автономної УНР, що в майбутньому мала стати частиною нової федеративної Росії. УЦР не визнавала владу більшовиків законною і не збиралась виконувати розпорядження Раднаркому. ЦР висунула ряд перетворень: наділення селян поміщицькою землею без викупу, забезпечення демократичних прав і свобод, установлення державного контролю над продукцією, впровадження 8 годинного робочого дня і надання права неукраїнському населенню вільно розвивати свої національні ідеї та культуру. Універсал формально проголосив відновлення української державності і визначив курс на глибокі соціальні реформи в інтересах селян і робітників.

Умови ІІІ Універсалу

1. Україна проголошується Українською Народною Республікою, не відділяючись від Росії

2. До установчих зборів у України вся влада належить УЦР та Генеральному Секретаріату

3. Скасовується право приватної власності на землю

4. УЦР починає мирні переговори з Німеччиною та її союзниками

5. Впроваджуються демократичні свободи: свобода мови, свобода друку та ін.

6. Запроваджується 8 годинний робочий день

7. Встановлюється державний контроль над виробництвом

На грудень призначаються вибори до всеукраїнських установчих зборів.








Дата добавления: 2014-12-16; просмотров: 1292;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.