Спеціальні лікувально-гімнастичні вправи для верхніх кінцівок. 1.ВП — лежачи на спині, зімкнуті стопи упираються підошвами в спин­ку ліжка (ящик)

1.ВП — лежачи на спині, зімкнуті стопи упираються підошвами в спин­ку ліжка (ящик). Здоровою кистю обхопити лікоть паретичної руки, ура­жена кисть обхоплює плече здорової руки. На рахунок 1—2 повільно під­няти зігнуті руки вгору, торкнувшись спинки ліжка над головою; на рахунок 3—4 повернутися у ВП. Спочатку вправа виконується за допомогою, потім самостійно. При виконанні вправи стежити за положенням ураженої ноги й при спробі до руху міцно фіксувати стопу. Виконується у ВП лежачи, сидя­чи на стільці, потім стоячи перед дзеркалом:

2.ВП — лежачи на спині, зімкнуті стопи упираються у спинку ліжка. Кис­ті рук зімкнуті у "замок" і лежать на стегнах (великий палець паретичної ру­ки'лежить зверху). На рахунок 1 повільно зігнути руки в ліктьових суглобах і покласти на груди, при цьому розвести Долоні, пальці зчеплені, передпліччя проновані; на рахунок 2 підняти руки вгору за голову; на рахунок 3 схреще­ні руки покласти на груди; на рахунок 4 повернутися у ВП. При відведенні рук угору за голову здоровою рукою необхідно тягти догори хвору руку й із силовим напруженням втримувати зімкнуті в "замок" руки на середній лінії.

3.ВП — лежачи на здоровому боці з витягнутими ногами. Здоровою рукою обхопити передпліччя хворої руки. На рахунок 1—2 відвести плечі від тулуба догори ліктем; на рахунок 3—4 повернутися у ВП.

4.ВП — сидячи хворим боком до столу, покласти на стіл витягнуту ру­ку. Методист однією рукою захоплює кисть хворого, а іншою — фіксує плече у місці ліктьового згину. На рахунок 1—2, легко струшуючи, повіль­но згинає руку в ліктьовому суглобі, на рахунок 3—4 розгинає.

ВП — сидячи обличчям до столу, покласти на стіл зігнуту в лікті під прямим кутом уражену руку долонею вниз (передпліччя лежить уздовж стола). Пальці розведені й випрямлені. На рахунок 1—2 методист однією рукою притискає кисть хворого до столу, одночасно іншою рукою піднімає лікоть хворої руки догори, легко струшуючи, на рахунок 3—4 повернутися у ВП.

6.ВП — сидячи за столом, кисть ураженої руки з випрямленими й роз­веденими пальцями покласти на стіл перед собою. На рахунок 1—4 проро­бити кругові рухи ліктем у різні боки, зберігаючи положення кисті на столі й доводячи кут розгинання у променезап'ястковому суглобі до прямого. Повернутися у ВП.

7.ВП — сидячи на стільці, ноги на ширині плечей, кисть хворої руки з випрямленими й розведеними пальцями долонею вниз підкласти під хворе стегно. Методист однією рукою притримує плече, іншою обхоплює ліктьовий суглоб і випрямляє руку в лікті, легко струшуючи її. Міри виконанні вправи необхідно стежити, щоб кисть хворої руки була щільно притиснута стегном до стола.

8.ВП — сидячи хворим боком до спинки стільця. Підкласти кисть здо­рової руки під пахву хворої й звісити хвору руку зі спинки стільця (на спин­ку стільця попередньо повісити махровий рушник для зм'якшення). Повіль­но розгойдувати руку, поступово збільшуючи амплітуду.

9.ВП — сидячи обличчям до столу, покласти хвору руку на стіл доло­нею вниз, пальці випрямлені. Методист однією рукою обхоплює великий палець, іншою — чотири інші й робить максимальне розгинання складених разом чотирьох пальців з одночасним розгинанням і відведенням великого пальця хворої руки. У такому положенні кисть необхідно втримувати протя­гом 1—2 хв, поки не розслабляться м'язи.

 

10.ВП — стоячи перед столом, уздовж краю стола покласти кисть хво­рої руки на стіл. Долонею здорової руки натискати на тильну поверхню кисті хворої руки, розпрямляючи й розводячи її пальці.

11.ВП — стоячи перед столом, паралельно його краю покласти кисть здорової руки на хвору пальцями всередину, долонями назовні, руки випрямлені в ліктьових суглобах. На рахунок 1—2 нахилитися вперед і лягти на зігнуті в ліктях руки, лікті паралельні краю стола; на рахунок 3—-4 утримувати положення, зближаючи плече й передпліччя; на рахунок 5—6 повернутися у ВП.

12.ВП — стоячи перед дзеркалом, ноги на ширині плечей, руки спере­ду, кисті зімкнуті в "замок" долонями вниз. На рахунок 1 підняти зімкнуті руки перед грудами долонями вперед; на рахунок 2 підняти руки вгору, до­лонями догори; 3— опустити руки за голову, долоні на потилиці; на раху­нок 4 розімкнути кисті й відвести руки в сторони, намагаючись утримати кілька секунд руки з випрямленими пальцями в горизонтальному положен­ні. Повернутися у ВП.

13.ВП — сидячи за столом, руки на столі з опорою на лікті, кисті вго­рі долонями одна до одної. Натискати кистю здорової руки на кисть і паль­ці хворої, поступово розгинаючи пальці й відводячи великий палець під ку­том 90°.

14.ВП — таке саме, пальці переплетені між собою, великий палець хво­рої руки розміщений над здоровим. На рахунок 1—2 підняти лікоть здоро­вої руки й, натискаючи долонею здорової руки на долоню ураженої, роз­гинати кисть, на рахунок 3—4 повільно опустити лікоть і повернутися у ВП.

15.ВП — сидячи за столом, кисть і передпліччя на столі. Виконувати відведення убік великого пальця; розведення й приведення пальців; розги­нання чотирьох пальців разом і поодинці; постукування пальцями по столу; розгинання нігтьових фаланг пальців з розведенням і приведенням пальців; всі ці вправи повторити з обтяженням здоровою кистю й опором.

16.ВП — сидячи за столом. Тренування дрібних рухів пальцями: засті­бання й розстібання ґудзиків, зав'язування стрічечок, шнурування пояса, збирання іграшок, пірамід, конструкторів, стискання гумових м'ячів, підки­дання й ловлення м'яча (м'яч прив'язаний довгою поворозкою до куртки хворого), правильне втримання ручки, ложки (прикріпити до пальця тонкою гумовою стрічкою).








Дата добавления: 2014-12-14; просмотров: 768;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.