Культура Стародавнього Риму

Культура Стародавнього Риму – другий етап античної культури.

Давньогрецький історик, автор фундаментальної 40–томної “Загальної історії” Полібій, який прожив у Римі 16 років, підкреслив одну з особливостей давньоримської культури: “Римляни, виявляється, можуть краще за будь-який інший народ змінити свої звички і запозичити корисне”. Але в той же час римська культура не копіювала грецьку, вона розвивала, поглиблювала досягнуте, а також привносила власні національні риси – практицизм, дисциплінованість, дотримання суворої системи. Найбільші завойовники старовини – римляни, підкоряючи різні народи, вбирали їх культурні досягнення, але при цьому зберігали й свої “домашні” звичаї. Динамізм римської культури – така ж істотна її особливість, як і традиціоналізм. Взаємодія цих двох начал обумовила і її життєздатність, і величезну роль для подальшої культурної історії Європи, особливо західної.

 

Рим не мав естетичної традиції. Тому все, що відносилося до зображальності (будь то етруське або грецьке мистецтво) вважалося чужим і тому небезпечним для збереження жорсткої суворої традиції способу життя. Мистецтво було негідним низьким ремеслом для римського громадянина (так говорив Катон). Однак мистецтво інших народів, трофейне, вважалося гідною нагородою переможцю. Виставлене на форумі, воно свідчило про римську доблесть і ставало надбанням вітчизняної історії (так говорив Цицерон). Виникла нова естетика: мистецтво розглядалося як історія в образах, доступна і простакам. Таким чином, мистецтво мало виховну роль і ставало знаряддям управління.

 

Періодизація. Періоди в розвитку давньоримської культури дуже чітко

відповідають трьом основним етапам у політичній історії:

1. Мистецтво доримської Італії (3 тисячоліття до н.е. - 3 ст. До н.е.).
2. Мистецтво Римської республіки (3 - 1 ст. До н.е.).
3. Мистецтво Римської імперії (кінець 1 ст. До н.е. - 5 ст. Н.е.).

 

Традиційно починають відлік історії Стародавнього Риму з VIII ст. до н.е., від легендарної дати заснування Риму Ромулом і Ремом в 753 р. до н.е. До VI ст. до н.е. Рим являв собою поліс на чолі з царями. Великий культурний вплив справляли на римлян сусідні народи, особливо загадкові етруски .У них римляни запозичили більшість літер свого алфавіту, прийоми будівництва, деякі обряди. Символ Риму – бронзова статуя вовчиці – виконана етруським майстром. Етруською була остання з царських династій.

 








Дата добавления: 2014-12-12; просмотров: 1095;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.