Ходових систем машин на ґрунт.

На підставі даних про вилив ущільнення грунту на урожайність сільськогосподарських культур існують загальні напрямки удосконалення машинно-тракторних" агрегатів і систем обробки ґрунту, які дозволяють знизити шкідливу дію ходових систем на грунт (рис 7.18).

Застосування апаратів і машин, які не діють або незначно діють на Фунт (мостове землеробство, сільськогосподарська авіація, апарати на повітряній подушці) — радикальне вирішення проблеми.

 

ланки у проміжку між грунтозачепами, а другий — був на рівні опорних поверхонь грунтозачепів.

При прокочуванні колеса або гусениці сильфон втискується в грунт, а манометр фіксує тиск рідини у сильфоні. Діаметр торця сильфона dт повернутого до грунту, повинен бути не менший діаметра сильфона dc. Якщо ці діаметри однакові, то манометр показує тиск ґрунту на опорні поверхні грунтозачепів г. Якщо dт > dcто для визначення г покази манометра необхідно поділити на відношення dт / dc

Щоб визначити максимальний розрахунковий тиск т колеса або гусениці на грунт, тобто такий, який характеризує максимальний тиск всієї опорної поверхні (включаючи і опорні поверхні проміжків між грунтозачепами), необхідно скористатися формулою:

 

 

де zt — середня висота грунтозачепів; ht — глибина заглиблення грунтозачепів у грунт; kп — коефіцієнт насиченості контакту (частка площі опорної поверхні грунтозачепів у загальній площі контакту колеса або гусеничної ланки з ґрунтом).

Одержані в результаті розрахунків за формулами (7.17) і (7.20) або вимірювань значення ат можна використати для визначення ущільнення ґрунту і зіставлення із стандартними нормами дії рушіїв на ґрунт (див. табл. 7.2, значення qК).

Зниження урожайності Пу сільськогосподарської культури внаслідок ущільнення ґрунту колесами і гусеницями МТА визначають за формулою:

 

 

де — зниження урожайності культури, відповідне збільшенню щільності на 0,1 г/см3, починаючи з оптимального значення р0; Ваширина захвату МТА; п — кількість слідів коліс і гусениць, що залишають МТА на полі; Вi — ширина i-го сліду; /Kрi — коефіцієнт ущільнення ґрунту в i-му сліді; рn — вихідна щільність ґрунту.

 

Під штампом утворюється ущільнений шар грунту , епюра тиску на якій характеризується середнім Pср і найбільшим Pmax значеннями. Вид епюри залежить від жорсткості і шорсткості штампа, фізичних властивостей грунту.

 

Контрольні запитання і завдання.

 

1. Предмет теорії тракторів і автомобілів , її завдання і мета.

2. Засновники теорії тракторів і автомобілів.

3. У чому полягає відмінність понять “властивість ” та “якість” і яке з них повно характеризує трактори і автомобілі ?

4. Назвіть головні експлуатаційні якості і властивості тракторів та автомобілів , а також показники даних властивостей.

5. Сучасні тенденції розвитку тракторів і автомобілів.

6. Основні фізико- механічні властивості грунту .

7. Як впливає щільність грунту на тяговий опір сільськогосподарських машин іта врожайність культур?

8. Від яких факторів залежить опір грунту зсуву і стиску?

 

 








Дата добавления: 2014-12-12; просмотров: 997;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.