І Балансові рахунки

За економічним змістом згруповані у 9 класів, кожен з яких містить синтетичні рахунки близькі за економічним змістом обліковуваних на них об’єктів.

У плані рахунків використано децимальну систему нумерації (кодування) рахунків. Це означає, що максимально можлива кількість синтетичних рахунків у плані – не більш як 99. Синтетичним рахункам присвоєно двоцифрові коди, в яких перша цифра - номер класу, друга – порядковий номер рахунка в даному класі (починаючи з нуля).

Усього в Плані передбачено 47 балансових синтетичних рахунків - від № 10 «Основні засоби» до № 92 «Зобов’язання замовників за адміністративними послугами».

З метою підвищення аналітичних можливостей облікової інформації без істотного збільшення кількості рахунків і розрядності їхніх кодів більшість синтетичних рахунків поділяються на субрахунки І рівня. Код субрахунку трицифровий і складається з коду синтетичного рахунка і порядкового номера. Саме через систему субрахунків у Плані рахунків відбиваються специфічні особливості фінансово-господарської діяльності бюджетних установ.

ІІ Позабалансові рахунки– згруповані у нульовий клас і призначені для обліку активів і розрахунків, що вилучені з обороту бюджетної установи та не відображаються в балансі.

На позабалансових рахунках господарські операції відображаються без застосування методу подвійного запису, тобто облік на них ведеться за простою системою.

Структура Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ

Номер і найменування класу Номери рахунків, які входять до класу
1. Необоротні активи 10 - 15
2. Запаси 20 - 25
3. Кошти, розрахунки та інші активи 30 - 37
4. Власний капітал 40 - 44
5. Довгострокові зобов’язання 50- 52
6. Поточні зобов’язання 60 - 68
7. Доходи 70 - 74
8. Витрати 80 - 83
9. Адміністративні послуги 91 - 92
0. Позабалансові рахунки 01 - 08

 

За призначенням усі рахунки, передбачені Планом рахунків, поділяються на основні, регульовані, операційні та фінансово-результатні. Застосовують також активні, пасивні та активно-пасивні рахунки.

План рахунків забезпечує точне та достовірне відображення в обліку та звітності господарських операцій бюджетних установ. Структуру Плану зорієнтовано на потреби складання балансу й інших форм фінансової звітності.

Взаємозв’язок балансу і Плану рахунків

 

Самостійна робота №2

План самостійної роботи

1. Порядок застосування плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ

Уніфікація планів рахунків бухгалтерського обліку підприємств, організацій і бюджетних установ є одним із напрямів удосконалення бухгалтерського обліку, його реформування із застосуванням міжнародних стандартів.

Щоб забезпечити правильне використання рахунків з метою відображення господарських операцій затвердженоПорядок застосування плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ.

Цей Порядок встановлює призначення і порядок ведення рахунків бухгалтерського обліку для узагальнення методом подвійного запису інформації про наявність і рух активів, капіталу, зобов'язань та факти діяльності бюджетних установ (далі - установи). Ведення позабалансових рахунків здійснюється за простою схемою (без застосування методу подвійного запису).

На позабалансових рахунках обліковуються матеріальні цінності, інші активи та зобов'язання, що належать установі або перебувають у тимчасовому розпорядженні. Бухгалтерський облік зазначених цінностей ведеться за простою системою, за якою записи про надходження, вибуття, використання, продаж матеріальних цінностей, бланків документів суворої звітності, утворення умовних прав і зобов'язань, списання з балансу майна внаслідок нестачі, псування та дебіторської заборгованості проводяться тільки на одному позабалансовому рахунку з вказуванням змісту і кількісно-вартісних показників операції.

План рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ та порядок його застосування, затверджені Наказом Міністерства фінансів України 26.06.2013 № 611є обов’язковим і важливим засобом державного управління бухгалтерським обліком у бюджетних установах. Оскільки План рахунків передбачено застосовувати в усіх бюджетних установах, то в кожному конкретному випадку цілком закономірно використовується лише певна частина синтетичних рахунків і субрахунків, передбачених Планом. Тому кожна установа (централізована бухгалтерія) розробляє для себе робочий план рахунків, який затверджує керівник установи.

Запитання для самоперевірки

1. Дайте визначення поняття "План рахунків бухгал­терського обліку".

2. Охарактеризуйте структуру Плану рахунків бюджет­них організацій.

3. Поясніть систему кодування рахунків.

4. Чим відрізняються позабалансові рахунки від балан­сових?

5. У чому полягає значення Плану рахунків бухгалтер­ського обліку?

6. Які нормативні документи регламентують порядок застосування Плану рахунків бюджетних установ?

Тема 2. Організація бухгалтерського обліку в бюджетних установах

План самостійної роботи

1. Державні органи, які здійснюють методологічне й організаційне керівництво бухгалтерським обліком у бюджет­них установах, їх функції.

2. Основні принципи бухгалтерського обліку та фінан­сової звітності бюджетних установ.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ Питання 1. Державні органи, які здійснюють методо­логічне й організаційне керівництво бухгалтерським обліком у бюджетних установах, їх функції

Література: Закон України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні"; 12, с. 23-25.

Згідно із Законом України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" (ст. 6) порядок ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності про виконання бюджетів та госпрозрахункових операцій бюджетних установ установлюється Державним казначейством України, у складі якого є Управління методології з виконання бюджету, бухгалтерського обліку та звітності. Управління здійснює по­всякденне, поточне методологічне керівництво бухгалтерським обліком у бюджетних установах. При цьому воно розробляє:

• план рахунків бухгалтерського обліку та порядок його застосування;

• типову кореспонденцію рахунків (субрахунків);

• форми регістрів синтетичного й аналітичного обліку;

• інструкції з обліку наявності та використання бюджет­них коштів, валютних операцій, необоротних активів, запасів, інвентаризації та списання матеріальних цінностей;

• форми звітності.

Слід зауважити, що така сувора регламентація методо­логії обліку забезпечує його єдність, порівнюваність показників різних галузей невиробничої сфери, можливість отримання зве­дених показників для контролю за виконанням кошторисів і бюджетів.

Потрібно зазначити, що важливу організаційну роль вобліку відіграє Державний комітет статистики України, який розробляє та узгоджує з Міністерством фінансів України, Дер­жавним казначейством України форми первинних документів та звітності.

Також міністерства та відомства України за погодженням з Державним казначейством у разі потреби можуть видавати

134 Облік і звітність у бюджетних установах


• єдиного грошового вимірника; • періодичності.
 

вказівки про порядок застосування загальних положень бухгал­терського обліку в установах своєї системи з урахуванням специфіки їхньої діяльності (облік бібліотечних фондів, музей­них цінностей, військового майна тощо). Зазначені міністерства та відомства вживають заходів для посилення контрольних функцій бухгалтерського обліку, підвищення професійного рів­ня кадрів і ролі бухгалтерських служб у забезпеченні ефек­тивності фінансово-господарської діяльності бюджетних уста­нов. Отже, на галузевому рівні міністерства та відомства здійс­нюють як методологічне, так і організаційне керівництво бух­галтерським обліком.

Запитаннядля самоперевірки

1.Які органи здійснюють методологічне керівництво бухгалтерським обліком у бюджетних установах?

2. Укажіть функції Управління методології з виконання бюджету, бухгалтерського обліку та звітності.

3. Як здійснюється організаційне керівництво бухгалтер­ським обліком у бюджетних установах на рівні держави?

Питання 2. Основні принципи бухгалтерського обліку та фінансової звітності бюджетних установ

Література: Закон України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні"; 12, с. 27, 28.

Слід зазначити, що основні принципи бухгалтерського обліку та фінансової звітності наведено в Законі про бухгал­терський облік. До даних принципів належать такі:

• повного висвітлення;

• обачності;

• автономності;

• послідовності;

• безперервності;

• нарахування та відповідності доходів і витрат;

• превалювання сутності над формою;

• історичної (фактичної) собівартості;

134 Облік і звітність у бюджетних установах.


 

 

Потрібно знати сутність кожного принципу.

Запитання для самоперевірки

тості?

1. Що передбачає принцип обачності?

2. Який принцип вимагає постійного застосування бюд­жетною установою облікової політики?

3. Що означає принцип історичної (фактичної) собівар-

Тема 3. Облік доходів

План самостійної роботи

1. Класифікація і склад доходів бюджетних установ.

2. Фінансування бюджетних установ через органи Дер­жавного казначейства України: відкриття реєстраційних ра­хунків, порядок укладання договору між: казначейством та бюджетними установами.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ Питання 1. Класифікація і склад доходів установ

Література: 5; 6; 12, с. 31 - 35.

Згідно з Бюджетним кодексом України доходи бюджет­них установ поділяються на доходи загального фонду та доходи спеціального фонду. До доходів загального фонду належать кошти, які надходять із загального фонду бюджету для вико­нання бюджетними установами своїх основних функцій.

Спеціальний фонд бюджетної установи- це кошти, які надходять із конкретною метою і використовуються на відповід­ні видатки за рахунок даних надходжень. Доходи спеціального фонду бюджетної установи складаються із власних надходжень бюджетних установ і доходів за іншими надходженнями спеці­ального фонду.

134 Облік і зв,тністЬ у бюджетних установах



■— і; г. о У о Б.

 


 


 

 


 

 


 

 









Дата добавления: 2014-12-11; просмотров: 2082;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.021 сек.