АЛГОРИТМ ДІЙ ГАЛУЗЕВОГО СТАНДАРТУ ОСВІТИ. Оснащення: стерильні одноразові гумові рукавички в упаковці, стерильний лоток, ватні кульки, 70% етиловий спирт

“ПРОВОДИТИ ПРОФІЛАКТИКУ ЗАХВОРЮВАНЬ НОВОНАРОДЖЕНИХ”

2.ПФ.С.34.ПП.О.492.01

Оснащення: стерильні одноразові гумові рукавички в упаковці, стерильний лоток, ватні кульки, 70% етиловий спирт, одноразовий скарифікатор, паперовий одноразовий бланк, штатив з пробірками, вакцина проти гепатиту В, одноразові стерильні шприци ємністю 1,0 мл, вакцина БЦЖ, одноразові стерильні шприци ємністю 2,0 мл, вітамін К в ампулах.

 

ЕТАПИ ОБГРУНТУВАННЯ
1.Ввічливо привітатися з матір’ю дитини, назвати себе, отримати дозвіл на проведення процедури. Встановлення контакту з батьками пацієнта.
2. Перевірити в історії розвитку новонародженого запис лікаря про стан здоров’я дитини, дозвіл на проведення щеплення і обстеження. Забезпечення дотримання показань і протипоказань до щеплення.
3. В теплому світлому приміщенні процедурного кабінету роздягнути дитину і покласти її на сповивальний столик або на руки матері. Створення комфортних умов для дитини.
2. Вимити і висушити руки, одягнути рукавички. Забезпечення інфекційної безпеки
Профілактика геморагічної хвороби новонародженої дитини
Причиною виникнення геморагічної хвороби новонародженого є дефіцит К. Вітамін К призначається всім новонародженим з метою профілактики геморагічної хвороби. Профілактичне введення:Вітамін К 1,0 мг внутрішньом’язово водиться в першу добу після народження одноразово. При наявності пероральної форми вітаміну К рекомендується доза препарату 2 мг., яку вводять в першу та сьому добу життя Наказ № 152 від 04.04.2005 «Про затвердження Протоколу медичного догляду за здоровою новонародженою дитиною»  
Вакцинація проти гепатиту В
Вакцинації проти гепатиту В підлягають всі здорові новонароджені до виписки з пологового будинку. Новонародженим у 1 – шу добу життя вакцина вводиться в дозі 0,5 мл внутрішньом’язово, в передньобокову поверхню стегна (чотириглавий м’яз) . Наказ № 152 від 04.04.2005 « Про затвердження Протоколу медичного догляду за здоровою новонародженою дитиною»  
Вакцинація проти туберкульозу
Вакцинація проти туберкульозу проводиться всім новонародженим на 3 - 5-ту добу життя . Щеплення проводить спеціально підготовлений медичний персонал лікувально-профілактичних закладів. Вакцину БЦЖ застосовують внутрішньошкірно у дозі 0,05 мг (0,1 мл) у зовнішню поверхню лівого плеча між верхньою і середньою третиною. Наказ № 152 від 04.04.2005 « Про затвердження Протоколу медичного догляду за здоровою новонародженою дитиною»
Обстеження новонародженої дитини на фенілкетонурію
Обстеження здійснюється всім новонародженим у віці 48-72 годин життя . Місцем пункції є латеральна поверхня п’яти від лінії, проведеної від проміжку між 4-м та 5-м пальцями та п’ятою новонародженого. Якщо пункцію буде проведено в місці проекції п’яточної кістки, можливе ушкодження окістя, що призведе до ускладнення – п’яточного остеомієліту. Місце пункції зігрівають протягом 3-5 хв., потім протирають тампоном, змоченим в 70% розчині спирту, після чого необхідно добре просушити це місце стерильним тампоном, щоб уникнути гемолізу. При заборі крові одноразовий скарифікатор необхідно направляти перпендикулярно до поверхні, глибина пункції не більше ніж 2,5 мм (виникає небезпека розвитку остеомієліту). Не допускається проведення масажу п’ятки (виникає небезпека гемолізу, промішування інтерстиціальної та внутрішньоклітинної рідини). Першу краплю крові витирають, потім прикладають бланк перпендикулярно наступній краплі крові та просочують бланк кров’ю наскрізь. Краплею крові насичується спеціальний бланк із паперу. Діаметр кров’яної плями повинен бути рівним діаметру кола на фільтрованому папері з насиченням кров’ю зворотного боку. Кров наноситься на папір безпосередньо з п’ятки. Дозволити крові просохнути на кімнатному повітрі в горизонтальному положенні протягом двох або більше годин. Не складати докупи вологі бланки. Уникати дії тепла і прямого сонячного світла. Захищати бланки від випадкового контакту з рідиною.     Фенілкетонурія – спадкове захворювання, зумовлене порушенням амінокислотного метаболізму, що веде до ураження насамперед центральної нервової системи. Хворі діти нерідко народжуються від здорових батьків, які є гетерозиготними носіями мутантного гена.     Наказ № 152 від 04.04.2005 « Про затвердження Протоколу медичного догляду за здоровою новонародженою дитиною»  
Обстеження новонародженої дитини на вроджений гіпотиреоз
Обстеження здійснюється всім новонародженим у віці 48-72 години життя до виписки з пологового будинку. Забрати кров з вени для визначення рівня ТСГ та гормонів щитовидної залози в сироватці Вроджений гіпотиреоз (ВГТ) – група захворювань, що супроводжуються зниженою продукцією тиреоїдних гормонів. Наказ № 152 від 04.04.2005 « Про затвердження Протоколу медичного догляду за здоровою новонародженою дитиною»  

 








Дата добавления: 2014-12-10; просмотров: 982;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.