Додаткова література: 4, 5, 17, 22, 32

Дати відповіді на питання (для обговорення на семінарських заняттях):

1. Екологічна оцінка намічуваної діяльності як інструмент екополітики

2. Принципи екологічної оцінки

3. Відмінність екологічної оцінки від інших методів екологічного регулювання.

4. Екологічна оцінка і сталий розвиток

5. Ухвалення рішення за підсумками екологічної оцінки

Методичні вказівки до підготовки відповідей на питання.При розкритті питань необхідно підкреслити те, що процедури екологічної оцінки в різних країнах різняться в багатьох аспектах: для яких видів діяльності проводиться екологічна оцінка, хто проводить її, у яких рішеннях і якому вигляді враховують­ся її результати. Так, екологічна оцінка може проводитися для всіх видів діяльності, чи наприклад, тільки для значних про­ектів, здійснюваних за рішенням уряду, чи для видів діяль­ності, відібраних за визначеними правилами. Основну роль у проведенні екологічної оцінки може відігравати ініціатор діяль­ності чи природоохоронні органи. Результати її можуть по-різному використовуватися в системі прийняття рішень. Сту­пінь обов'язковості врахування результатів екологічної оцінки у прийнятті рішень теж відрізняється в різних країнах.

Предметом екологічної оцінки можуть бути не тільки окремі проекти, а й ініціативи більш високого рівня – різні плани і програми, га­лузеві схеми розвитку, проекти нормативних актів, що можуть мати значні екологічні наслідки.

Ініціатором екологічної оцінки може слугувати юридична чи фізична особа, відповідальна за планування (проектування) і здійснення на­мічуваної діяльності. У ролі ініціатора можуть виступати як державні органи, так і приватні компанії. У більшості систем екологічної оцінки ініціатор діяльності несе витрати, пов'язані з проведенням основних елементів екологічної оцінки. Це є наслідком принципу "забруднювач платить", а також принципу "пре­зумпції потенційної екологічної небезпеки намічуваної діяль­ності" (закріпленого, наприклад, у російському законодавстві), відповідно до якого тягар доказу екологічної безпеки намічу­ваної діяльності має бути покладений на його ініціатора.








Дата добавления: 2014-12-09; просмотров: 708;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.