Представлення телевізійного сигналу

В аналоговій техниці використовується наступна схема кодування кольорів:

  • сигнал яскравості Y = 0.299R + 0.587G + 0.114B;
  • різницевий сигнал U = R - Y;
  • різницевий сигнал V = B - Y.

Було встановлено, що зорова система людини менш чутлива до кольорових просторових змін, ніж до яскравісних. І без явної втрати якості кількість кольорових відліків в кожному рядку можна зменшити вдвічі. Саме таке представлення, яке позначається як 4:2:2 (Y:U:V), використовується в телебаченні.

Сигнал Y співпадає з формованими в системах чорно-білого телебачення сигналами яскравості. Сигнали U і V підмішуються до сигналу Y. Таким чином, телевізійний відеосигнал є комбінацією різних компонент: яскравості, кольору, синхроімпульсів в одному сигналі. Таке об’єднання отримало назву композитного аналогового сигналу.

В приймачі проходить зворотній процес декодування:

R = Y + U,

B = Y + V,

G = Y - 0.509U - 0.194V.

Для покращення якості зображення замість композитного аналогового відеосигналу використовується компонентний відеосигнал, який складається з двох окремих компонентних відеосигналів Y/C: Y - сигнал яскравості та синхроімпульсів, C - кольорова складова. Такий сигнал використовується в апаратурі класу S-VHS (Super Video Home System).

Наступним кроком до підвищення якості є перехід до компонентного сигналу YUV. Це відеосигнал, що складається з трьох незалежних компонент: Y - інформація про яскравість і синхроімпульси, U і V - кольорорізнісні сигнали. При такому кодуванні вдається досягнути професійної якості зображення.

 








Дата добавления: 2014-12-08; просмотров: 898;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.