Порядок виконання роботи. 1. Буров Є. Комп’ютерні мережі

1. Буров Є. Комп’ютерні мережі. Львів БаК, 1999р.-468с.

2. Ценк А. Novell Netware 4.x Київ BHV, 1996 495с.

3. Сетевые операционные системы В.Г. Олифер, Н.А. Олифер. – СПб: Питер, 2001. 544с.


 

Порядок виконання роботи.

1. Запустити N:PUBLIC\NWADMIN 3.x.

2. Встановити контекст LP. Схематично замалювати дерево NDS.

3. Перейти в контекст ITR.LP. Схематично замалювати дану гілку дерева NDS.

4. Знайти заданого користувача в дереві NDS і переписати його властивості

5. Знайти в дереві NDS сервер, до якого підключена ваша станція і переписати його властивості.

6. Відкрити том сервера та переписати його властивості.

7. Знайти об’єкт Посада (Рольовий об’єкт) і переписати його властивості.

8. Закінчити роботу. Здати звіт.

 

Теоретичні відомості

Утиліта Netware Administrator дозволяє створювати об'єкти-контейнери, створювати шаблони користувачів в об'єктах-контейнерах, створювати об'єкти користувачів і ресурсів і керувати повноваженнями доступу.

Перед початком роботи з Netware Administrator здійснюється перегляд об'єктів:

  • Якщо вам потрібно працювати з конкретною гілкою дерева каталогу, і ви хочете видалити з екрана інші об'єкти, виберіть у меню View команду Set Context і задайте той контейнер, з яким хочете працювати.
  • Щоб переглянути окремі типи об'єктів, виберіть у меню View пункт Include і вкажіть тип потрібного об'єкта. Щоб переглядати тільки об'єкти-контейнери, клацніть "мишею" на Exclude All.
  • Щоб відкрити додаткові вікна перегляду (до 9 вікон), виберіть в інструментальному меню Tools команду Browse, а потім задайте режим перегляду для цих вікон, як описано вище.
  • Для пошуку об'єктів у будь-якій точці каталогу і висновку їх в окремому вікні перегляду використовуйте пункт Search меню Object. Ви можете працювати в будь-яким перерахованим об'єктом, не змінюючи свого контексту в інших вікнах перегляду.

1. Створення об'єктів-контейнерів

Контейнери - це об’єкти NDS, що містять або інші контейнери, або інші об'єкти дерева NDS. Маючи перед собою план дерева каталогу, ви можете почати створення об'єкта-контейнера, що представляє підрозділ вашої організації. Деякі контейнери вже існують - вони додаються при інсталяції серверів Netware v.4. і визначають контекст кожного сервера.

Знайдіть контейнер, що буде містити новий контейнер, і клацніть на ньому правою кнопкою "миші". Виберіть зі спливаючого меню пункт Create. Виводиться діалогове вікно New Object, і ви можете вибрати тип об'єкта, що хочете створити. Виберіть Organizational Unit і клацніть "мишею" на кнопці OK. Виводиться вікно Create Organizational Unit (створення підрозділу організації):

  • У полі Organizational Unit Name наберіть ім'я контейнера. Якщо користувачам буде потрібно часто набирати ім'я даного контейнера, краще зробити його коротким.
  • За допомогою табуляції переміститеся до поля Define Additional Properties і натисніть пробіл.
  • Якщо ви хочете відразу створити кілька контейнерів, відзначте кнопку з незалежною фіксацією Create Another Organizational Unit.
  • Для створення в контейнері шаблона користувача відзначте кнопку з незалежною фіксацією Define User Defaults. Навіть якщо ви її не відкинете, те шаблон усе рівно можна буде створити пізніше.

· Для створення контейнера клацніть "мишею" на командної кнопці Create. Виведеться вікно повідомлення з запитом, чи хочете ви створити контейнер, що успадковує характеристики шаблона користувача з батьківського об'єкта контейнера. Якщо цей контейнер має характеристики, що ви хочете передавати вниз до шаблона користувача нового контейнера, відповісти Yes.

Після цього виводиться вікно Details для підрозділу організаціїУ ньому ви можете відредагувати характеристики об'єкта.

2. Діалогове вікно Details

Кожна з розташованих праворуч командних кнопок має в правому верхньому куті "загнутий куточок" При зміні кожної характеристики цей куточок відгинаеться, нагадуючи вам, що ви внесли зміни в дану сторінку.

Клік "мишею" на командній кнопці OK зберігає інформацію і закриває діалогове вікно. Клік на Cancel закриває діалогове вікно і відкидає усі внесені зміни, але перед тим, як це відбудеться, виводиться запит на підтвердження.

2.1. Сторінка ідентифікації.

Як показано вище, сторінка ідентифікації Identification Page містить описову інформацію про об'єкт підрозділу вашої організації. Переміщатися між полями ви можете за допомогою клавіші Tab чи клацаючи на них "мишею". Поле Name змінити не можна. Всі інші полючи додаткові. Ви можете задати в них інформацію на свій розсуд і шукати об'єкти на основі цих даних.

У полі Other Names ви можете набрати інше ім’я від того, що описує даний контейнер. Варто давати таке ім'я, щоб інші користувачі змогли використовувати для пошуку об'єкта. У поле Description можна набрати короткий опис того, що собою представляє даний контейнер, хто ним керує, і яка його роль в організації. У поле Location вводять фізичне розташування даного об'єкта. В інших полях просто задайте номера телефонів і адреса електронної пошти, по якому можна одержати більш докладну інформацію про даний контейнер.

2.2. Сторінка поштової адреси

Для перегляду сторінки поштової адреси клацніть "мишею" на командній кнопці Pastal Address. Цю сторінку можна використовувати, щоб ввести для об'єкта адресну інформацію. Пізніше ви зможете шукати об'єкт по цій інформації. Для програм незалежних розроблювачів, що можуть звертатися до поштових адрес і створювати адреси для своїх підрозділів і користувачів ви можете задати інформацію про поштові адреси. Заповніть поле у верхній частині сторінки, потім клацніть "мишею" на командній кнопці Set Address, щоб додати інформацію в поле Mailing Label Information.

2.3.Сторінка конфігурації завдання

Сторінка конфігурації завдання Job Configuration Page дозволяє створити власні конфігурації завдань друку, так що користувачі в контейнері можуть вибирати при друку на об'єктах-принтерах цього контейнера. Клік кнопкою "миші" у діалоговому вікні дозволить вам побачити доступні для друку завдання конфігурації.

2.4.Сторінка форм друку.

Сторінка форм друку Print Forms Page дозволяє вам задати одну чи більше форм друку . Ці форми використовуються при друці на об'єктах-принтерах даного контейнера. Щоб додати форму друку, клацніть "мишею" на командній кнопці Create, а потім задати ім'я і число форм, а також довжину і ширину паперу.

2.5.Сторінка пристроїв друку

Сторінка пристроїв друку Print Devices може містити список визначень пристроїв друку, що називаються файлами визначення принтера. Наприклад, для друку на принтері Hewlett-Packard LaserJet III потрібно задати драйвер HP3.PDF. Щоб додати цей драйвер до списку і зробити його доступним для всіх користувальницьких об'єктів у контейнері, клацніть "мишею" на командній кнопці Import.

2.6.Сторінка повноважень на файлову систему

Сторінка повноважень на файлову систему Rights to File System виводиться кліком "мишею" на відповідній кнопці. У цій сторінці ви можете надати об'єкту-контейнеру повноваження на каталог тому. Якщо ви не заблокуєте спадкування повноважень для конкретних чи користувачів об'єктів, усі користувальницькі об'єкти в контейнері також одержать ці повноваження. При заповненні цієї форми виконуються наступні кроки:

  • Для висновку діалогового вікна Select Object клацніть "мишею" на командній кнопці Include. У поле Directory Context потрібно задати розташування тому, що містить каталоги, що ви хочете переглядати чи повноваження доступу до яких хочете задавати. Якщо том небачимо, двічі клацніть "мишею" на об'єкті-контейнері, щоб відкрити його вміст, чи двічі клацніть на піктограмі стрілки нагору для переміщення вище по дереву каталогу й в іншу його гілку.
  • Коли ви знайдете том, він виводиться в списку Volumes ліворуч. Клацніть на томі "мишею". Його ім'я виводиться в поле Selected Objects зверху. Для підтвердження вибору тому клацніть "мишею" на кнопці OK. Після цього ім'я тому буде включено в поле Volumes. Якщо в ньому томі міститься кілька томів, переконаєтеся, що подсвічується том, з яким ви працюєте.
  • Клацніть "мишею" на командній кнопці Add. Виводиться інше діалогове вікно Select Options. Якщо ви хочете переглянути або призначити повноваження на кореневий каталог тому, клацніть "мишею" ліворуч у полі Files and Directories. Щоб виділити конкретний каталог, двічі клацніть "мишею" на імені тому праворуч у полі Directory Context. Ви побачите список каталогів. Праворуч і ліворуч виводиться той самий список каталогів. Щоб вибрати каталог і завершити операцію, клацніть на імені каталогу ліворуч. Щоб відкрити в будь-якому каталозі підкаталоги, двічі клацніть "мишею" на папці каталогу праворуч.
  • Коли в списку ліворуч виведеться цільова папка, клацніть "мишею" на ній, а потім на командній кнопці OK. Виділений каталог виводиться в поле Files and Directories, а права, що даний об'єкт має на цей каталог, перераховані внизу в поле Rights.
  • Щоб змінити права, що даний об'єкт-контейнер має на каталог, клацніть "мишею" на будь-якому блоці в поле Rights. Повноваження будуть успадковуватися всіма об'єктами в об'єкті-контейнері.
  • Щоб переглянути діючі повноваження, що об'єкт має на каталог, клацніть "мишею" на командній кнопці Effective Rights. Помнете, що діючі повноваження являють собою комбінацію прав доступу, еквівалентів захисту і наслідуваних повноважень. У вікні Effective Rights для вибору інших каталогів і перегляду їхній діючих повноважень ви можете клацнути "мишею" на кнопці дереві каталогу.

Тут за допомогою командної кнопки Include можна переглянути права інших уповноважених об'єктів чи призначити їх, клацнувши на кнопці Add. Щоб знайти каталоги чи файли на інших томах, клацніть "мишею" на Include.

2.7.Сторінка сценарію реєстрації.

Сторінка сценарію реєстрації Login Script для об'єктів-контейнерів дуже важлива. Команди, що включаються в сценарій реєстрації контейнера, виконуються, коли користувач контейнера реєструється в мережі. Для інших користувачів ці команди не виконуються.

Щоб для користувача виконувався сценарій реєстрації контейнера, він повинен бути об'єктом цього контейнера.

2.8.Сторінка захисту

Сторінка захисту Intruder Page забезпечує захист від зловмисників, що намагаються зареєструватися в системі. Тут ви можете задати гранично припустиме число спроб реєстрації. Це обмеження застосовується до всіх користувальницьких об'єктів контейнера.

Щоб задати обмеження, клацніть "мишею" на блоці Detect intruder. Стають доступними інші можливості. У полі Incorrect Login Attempts можна задати допустиме число спроб реєстрації. У полях Days, Hours і Minutes задайте час, на яке ви хочете обмежити число повторних спроб перед скиданням у звичайний стан.

Клацнувши "мишею" на блоці Lock Account After Detection, ви можете заблокувати обліковий запис користувача після спроб неправильної реєстрації. У полях Days, Hours і Minutes задайте час, на яке ви хочете заблокувати обліковий запис користувача.

3. Об'єкти користувачів

Щоб створити об'єкт користувача, знайдіть у дереві каталогу об'єкт-контейнер, у який потрібно його включити, клацніть на об'єкті-контейнері правою кнопкою "миші" і виберіть у меню пункт Create. Виводиться діалогове вікно Details, у якому ви можете задати характеристики користувальницького об'єкта. Дуже імовірно, що користувальницькі об'єкти в контейнері будуть мати багато загальних характеристик, тому спочатку краще створити шаблон користувача. При створенні нового об'єкта користувача вам надається можливість надати йому характеристики шаблона користувача.

 








Дата добавления: 2014-12-08; просмотров: 686;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.013 сек.