Мал. 16 Блок-схема центрального процесора

Одним із ключових функціональних блоків комп'ютера є програмний лічильник, призначенням якого є відновлення кожної інструкції і тимчасове запам'ятовування її номера. Якщо записана програма перейде в інший інструктивний номер, цю зміну буде зафіксовано програмним лічильником. Інформація про цю зміну надходить також у регістр інструкцій. При кожному такому кроку робочої програми відбувається звертання до програмного лічильника із запитом про виконання відповідної операції.

Інформація в комп'ютері запам'ятовується у вигляді груп двійкових знаків (0 і 1) на запам'ятовуючих пристроях - регістрах. Група двійкових знаків, що обробляються одночасно, називається машинним словом, а кількість двійкових знаків у слові -довжиною слова. Слово є базовою логічною одиницею інформації в комп'ютері. Типові процесори мають довжину слова 4, 8, 12, 16 або 32 двійкових розряди. Слово довжиною 8 біт називається байтом. Воно ж часто використовується для виміру ємності пам'яті. В сучасних комп'ютерах найбільш поширеним є слово в 16 біт.

Кожна комірка пам'яті комп'ютера запам'ятовує одне машинне слово. Можливості комп'ютера визначаються кількістю команд, що можна ввести в оперативну пам'ять. Максимальна ємність оперативної пам'яті в міні-комп'ютерах не перевищує звичайно 64 К слів, у суперкомп'ютерах ємність оперативної пам'яті досягає 1000 К слів ( К=1024) і більше.








Дата добавления: 2014-12-04; просмотров: 683;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.