Середнє квадратичне відхилення

Додатковою характеристикою середньої арифметичної, що показує мінливість, є середнє квадратичне відхилення G варіаційного ряду. Чим меншеG, тим більш однорідний варіаційний ряд (стабільні ознаки, показник і результат).

Середнє квадратичне відхилення застосовується при оцінці мінливості варіаційного ряду, обчисленні коефіцієнту варіації, оцінці фізичного розвитку, визначенні середніх помилок і розміру вибірки.

На основі теорії розподілу для статистичних сукупностей розроблено елементарний спосіб визначення середнього квадратичного відхилення

де Vmax — найбільше значення варіанти; Vmin — найменше; К — коефіцієнт кількості випадків.

Наприклад, у бігові на 100 м кращий результат 11,7 с (Vmax), а гірший — 12,7 с (Vmin). Коефіцієнт К згідно таблиці 1 дорівнює для десяти випадків 3,08. Підставляємо у формулу числові значення і визначаємо середнє квадратичне відхилення.

Прийнято вважати, що всі індивідуальні показники у межах ±1 G оцінюються як «норма» і носять випадковий характер. Показники ±2 G носять невипадковий характер, а ±3 G мають значне відхилення від норми.

 








Дата добавления: 2014-11-29; просмотров: 1663;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.