Задача 3. Розрахунок режимів різання під час токарних робіт за допомогою нормативно-довідкової літератури

 

Точіння – поширений метод обробки різанням тіл обертання. Застосовується для видалення зовнішніх, внутрішніх і торцевих поверхневих шарів заготовок (циліндричних, конічних і фасонних).

Розглядають такі види точіння:

1.Чорнове точіння («обдирання») – видалення дефектних шарів заготовки, розрізування, відрізання і підрізання торців заготовки. Зрізується поверхнева «кірка» і основна (70 %) частина припуску на обробку, що дозволяє одержувати шорсткість Rа = 50...12,5.

2. Напівчистове точіння – зняття 20...25 % припуску, дозволяє одержувати шорсткість Rа = 6,3...3,2 і точність 10...11-го квалітетів. Заготовка одержує форму, близьку до деталі.

3. Чистове точіння. Забезпечує одержання шорсткості Rа = 3,2...1,6 і точність 7-9-го квалітетів. Деталь набуває остаточної форми і розмірів.

4. Тонке точіння. Дозволяє при зрізанні дуже тонкої стружки одержувати на поверхнях деталі шорсткість Rа = 0,63…1,25 і точність 5-7-го квалітетів.

Визначення режимів різання складається в залежності від заданих умов обробки, найвигіднішого поєднання глибини різання, подачі й швидкості різання, що забезпечать найменшу трудомісткість і собівартість виконання операції.

Режими різання встановлюються в такій послідовності:

1. Визначення глибини різання t мм і кількості проходів. При чорновому точінні весь припуск бажано знімати за один прохід. У ряді випадків, коли є ліміт потужності верстата, більш ефективним є зняття припуску за декілька проходів. Доцільність цього повинна визначатися порівняльним розрахунком тривалості оперативного часу. Розподіл припусків на кілька проходів проводиться також при напівчистовому і чистовому точінні, а також при обробці різцями з додатковою ріжучою кромкою (j1=0).

2. Вибір подачі S мм/об. Подача обирається в залежності від площі перетину державки різця, діаметра обробки і глибини різання. Обрану подачу перевіряємо на допустимість за потужністю електродвигуна, міцністю державки різця, міцністю пластин із твердого сплаву і за заданою чистотою поверхні.

3. Визначення нормативної швидкості різання V м/хв. і відповідної їй частоти обертання n, хв.-1. За значенням швидкості обирається потрібна частота обертання шпинделя, що корегується за паспортом верстата.

4. Визначаються зусилля і потужності різання за обраним значенням t, S і V.

5. Перевірка можливості здійснення обраного режиму різання на заданому верстаті згідно з його експлуатаційними даними. Якщо знайдений режим не може бути дотриманий на заданому верстаті, а обрана подача не задовольняє умови, необхідно зменшити швидкість різання. Зменшення швидкості V здійснюється введенням поправкового коефіцієнта зміни швидкості Kv в залежності від відношення допустимої верстатом потужності на шпинделі до потужності за нормативами.

6. Коректування обраного режиму за верстатом відповідно до його паспортних даних.








Дата добавления: 2014-12-01; просмотров: 1453;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.