ОУН-УПА в 1944-1945 рр.

· В січні-липні 1944 р. з ініціативи ОУН формується Українська головна визво- льна рада (УГВР), яка повинна була очолити боротьбу з німецькими окупантами за незалежність України. · У відповідь на це окупаційна влада заарештовує А.Мельника, С.Бандеру, Я.Стецька та інших керівників ОУН. · У вересні 1944 р. керівників ОУН було звільнено, гітлерівське командування пропонує дивізії січових стрільців «Галичина», сформованій в 1943 р., взяти участь у бойових діях проти Радянської армії разом з німцями. · В червні 1944 р. дивізії СС «Галичина» бере участь в боях під Бродами і зазнає нищівної поразки від радянських військ. · На ліквідацію ОУН-УПА в 1944 р. було кинуто дивізії НКВС і прикордонні війська в усіх районах дислокації УПА. · Родини вояків УПА зазнали репресій, були вислані до північних районів СРСР. · З лютого 1944р. до липня 1945 р. в боях загинуло 92,8 тис. бійців УПА, тобто переважна більшість.

Після завершення визволення від німецько-фашистських загарбників території СРСР Радянська Армія продовжили наступ. В квітні 1945 р., здійснивши переможний похід через країни Європи, радянські війська підійшли до Берліну. На початку травня Радянська Армія та армії союзників по антигітлерівській коаліції (США, Англії, Франції) завершили операцію по захопленню Берліна, що розпочалася 16 квітня.








Дата добавления: 2014-12-30; просмотров: 706;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.