Матеріали та хімічні реагенти для бурових розчинів

Матеріали— це основні або допоміжні речовини, які застосовують у процесі виробництва. У приготуванні і обробці бурових розчинів як складові частини використовують глини, крейду, сидерит, барит, гематит, доломіт та ін. Вони складають тверду фазу бурових розчинів. Крім того, до матеріалів належать вода (електроліти, розсоли, пластова вода), а також нафта, дизельне паливо, мастила і т. ін., які складають чи доповнюють суцільну рідку фазу (дисперсійне середовище) або внутрішню рідку фазу (дисперсну фазу) у бурових розчинах на водній та вуглеводневій основі.

Реагенти— технічний термін, яким позначають вихідні речовини, що беруть участь у хімічних реакціях (процесах). У бурінні хімічні реагенти застосовують з метою надання буровим розчинам необхідних фізико-хімічних властивостей (для зміни густини, в'язкості, міцності структуру зниження показника фільтрації та ін.).

Хімічна обробка — основний засіб регулювання, технологічних характеристик бурових розчинів.

У комплексі фізико-хімічної дії на полідисперсну систему, якою є буровий розчин, обробку хімічними реагентами неорганічного і органічного складу часто проводять з одночасним роз­бавленням або концентруванням, механічною активацією, перемішуванням, з термічною оброб­кою чи без неї.

Знання основних чинників стійкості дисперсних систем і причин, що ведуть до її порушення, дає змогу обґрунтовано керувати властивостями бурових розчинів шляхом проведення хімічної обробки під час їх приготування і застосування.

Матеріали і хімічні реагенти класифікують за різними ознаками, наприклад, за хімічною природою, за їх призначенням, за особливостями фізико-хімічної дії і т. ін.

За призначенням хімічні реагенти і матеріали поділяють на дві великі групи:

► реагенти і матеріали загального призначення;








Дата добавления: 2014-12-29; просмотров: 1242;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.