FPSO (FLOATING PRODUCTION, STORAGE, AND OFFLOADING VESSEL) Судно для видобутку, зберігання і відвантаження нафти.

FPSO судна видобувають сиру нафту з глибоководних бурових свердловин і зберігають її в своїх танкерах до тих пір, поки вона не буде перекачана на танкери-постачальники або океанські нафтоналивні баржі для подальшого транспортування на берег. Також перекачування нафти на континент може здійснюється через спеціальну систему трубопроводів, проте цей варіант прийнятний, коли освоєння родовищ відбувається в безпосередній близькості від берега. На додаток до судів FPSO використовуються також спеціалізовані судна (без виробничого обладнання) FSO (Floating Storage and Offloading), працюють вони в тих же районах для забезпечення нафтових і газових розробок.

Величезною перевагою експлуатації судів FPSO є виключення витрат на прокладку кілометрів трубопроводів від родовища до берегового терміналу. Виробниче обладнання судів FPSO дозволяє проводити освоєння невеликих родовищ нафти або глибоководних родовищ в далечині від вже існуючої підводної інфраструктури. Причому при виробництві на невеликих родовищах, запаси яких можуть бути вичерпані вже через 1,5-2 роки, відпадає необхідність установки дорогих нафтових платформ. Коли родовище відпрацьоване, судно переходить до розробки наступного.

На плавучій базі FPSO може відбуватися сепарація нафти. Проте, переважно здійснювати первинну сепарацію на платформі нафтопромислу для економії місця в танкерах судна.

Судна типа FPSO використовуються для розробки нафтових полів по всьому світу з кінця 70-х років. Найчастіше вони працюють в районах Північного моря, Бразилії, Південно - Китайського моря, Середземного моря, Австралії і західних берегів Африки.

На сьогоднішній день найбільшим судном цього типу є "Kizomba А" – споруди випущені в 2004 році, місткістю 2,2 мільйони барелів. Ціна судна перевищує 800 тисяч доларів, побудоване воно на верфях Hyundai Heavy Industries в Ульсане, Корея. Вага судна: 340 тис. т, довжина 285 м, ширина 63 м.








Дата добавления: 2014-12-29; просмотров: 1218;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.