Обриви і згин обсадних труб та інші аварії.

● При поглибленні свердловин після спуску кондукторів і проміжних колон часто спостерігаються випадки протирання обсадних колон. Це відбувається при бурінні похилих і вертикальних свердловин.

Там, де між трубою і стінками свердловини цементного каменя немає, протирання колон веде до руйнування різьбового з'єднання труб (розрив),їх зминання, і створюються перешкоди вільному проходженню бурильної колони.

Встановлено, що обсадні труби протираються головним чином при роботі в колонах без запобіжних гумових кілець на бурильних трубах при роторному і турбінному бурінні, а протирання часто виникають в місцях викривлення.

● В зацементованих колонах може статися її руйнування в різьбових з’єднаннях в момент розвантаження колони на цементну підвіску а в цей час цементний розчин не повністю затужавів.

Слід пам’ятати, що при такому розвантаженні, якщо цементний розчин не повністю затужавів, можливий не тільки вигин обсадної колони, а й руйнування різьбових з’єднань за рахунок маси вище розміщених труб (особливо при використанні труб з різьбовими з’єднаннями ОГм).

Відомі випадки залишення цементного розчину в експлуатаційній колоні через швидке тужавлення (схоплювання) його, в результаті чого утворюється цементний стакан різної висоти.

► Аварії в результаті невдалого цементування:

До аварій через невдале цементування відносяться:

• розрив колони під час її цементування (відновлення циркуляції, розвантаження колони на ротор, надмірні тиски на любому етапі цементування та ОЗЦ);

• прихвати затверділим цементним розчином колони бурильних труб, на якій спускалася секція обсадних труб або хвостовик;

• відмова в роботівузлів підвіски секції обсадної колони або хвостовиків (пошкодження або недосконалість у виготовленні);

• оголення нижньої частини обсадної колони;

• оголення башмака або недопідняття цементного розчину в затрубному просторі (або залишення всередині обсадної колони) , що потребує проведення додаткових робіт з усуненням цього явища.

● Під час цементування обсадних колон стає можливим руйнування тіла обсадних трубунаслідок:

• грубого порушення правил спуску колон (посадка колон у шлам і передчасне тужавіння цементного розчину). Для відновлення циркуляції бурового розчину в цих випадках часто застосовують максимальний тиск, що приводить до розриву труб. Руйнуються головним чином обсадні колони великого діаметру;

•несвоєчасної зупинки ЦА, тобто після досягнення тиску «стоп», або під час самого процесу цементування;

• різниці температур (особливо взимку) між цементним розчином (протискувальною рідиною) та колоною, що приводить до скорочення останньої.

В процесі цементування розрив обсадної колони може статися у випадку, якщо обсадна колона прихвачена в нижній частині а вверху розвантажена на ПКРО (спайдер) або елеватор.

У подібних випадках необхідно враховувати зміну довжини колони від температури. Закачування в нагріту колону холодного бурового або цементного розчину веде до деформації колони з подальшим вириванням труби з її муфти;

• тужавлення цементного розчину, якщо не контролювати за зростанням тиску в самій колоні (виділення тепла).

● При цементуванні в обсадних колонах може залишитися велика кількість цементного розчину внаслідок:

зниження швидкості протискування розчину (через великий розрив у часі між закінченням нагнітання цементного розчину і початком нагнітання протискувальної рідини);

застосування зворотних клапанів із малим зазором між тарілкою клапана і муфтою, в яку вгвинчується корпус клапана, або з малою площею живого перерізу в корпусі клапана (менше ЗО см2);

невідповідності якості цементного розчину температурним умовам свердловини (через що цементний розчин передчасно починає тужавіти);

застосування для утворення цементного розчину води, забрудненої домішками, які прискорюють тужавіння цементу;

невідповідних розмірів і низької якості роздільних пробок і стоп-кільця;

недостатнього контролю за якістю приготування цементного розчину;

порушення технологічних вимог до спуску колони та її цементування.

► Пошкодження та відгвинчування труб при розбурюванні цементного стакана, стоп-кільця, зво­ротного клапана, направляючої пробки тощо.

Обсадні труби в процесі роботи іноді відгвинчуються. У нижній частині колони обсадні труби відгвинчуються через відсутність зв'язку низу колон із стінками свердловини.

Відгвинчування і обрив обсадних колон частіше спостерігаються у викривлених свердловинах і приурочуються до місць різких перегинів колони.

► Причини негерметичності обсадних колон можуть бути різні. До їх числа відносять розриви внаслідок виникнення надмірного внутрішнього тиску, витоки із різьб через неправильне згвинчування, отвори, які утворилися в результаті ліквідації аварій з бурильними трубами (НКТ), корозії або ерозійної дії струменів промивальної рідини і т.п.

6.2. Попередження аварій під час кріпленні свердловин

З метою попередження аварій під час кріплення свердловин необхідно виконувати нижченаведені вимоги:

• до початку робіт із підготовки свердловини до спуску обсадної колони провести підготовку бурового обладнання;

• провести підготовку обсадних труб та елементи технологічної оснастки обсадних колон:

• провести підготовку стовбура свердловини:

спуск обсадних колон проводити при постійному контролі ІТП, не порушуючи план робіт;

• після спуску обсадної колони свердловину потрібно промити до вирівнювання параметрів бурового розчину, але не менше одного циклу;

• спущену обсадну колону слід підвісити на талевій системі для забезпечення можливості її розходжування або переміщення при зміні розтягувальних зусиль при цементуванні і в період ОЗЦ. Розвантаження колони на вибій та ротор, навіть часткове, забороняється.

• відповідально провести підбір рецептур тампонажного розчину для цементування свердловин;

•контроль і управління процесом цементування обсадних колон слід здійснювати за допомогою СКЦ;

•грамотно провести випробування обсадної колони на герметичність.








Дата добавления: 2014-12-29; просмотров: 1024;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.