Взаємозв’язок безробіття і інфляції

Інфляція і безробіття взаємопов'язані між собою. Англійський економіст А. Філліпс на основі емпіричних досліджень показав, що зростання безробіття істотно уповільнює зростання цін і заробітної плати, а зменшення безробіття супроводжується зростанням цін і заробітної плати. Інфляція і безробіття не можуть збільшуватися одночасно. Одним з варіантів переосмислення концепції Філіпса стала монетаристська теорія адаптивних очікувань. У відповідності з теорією, в короткостроковому періоді зміна рівнів інфляції і безробіття перебувають у зворотній залежності.

Але в довгостроковому періоді такий взаємозалежності немає.

Довгострокова зв'язок між безраб. і инфл. показана вертикальною лінією. У цій ситуації заходи уряду, спрямовані на стимулювання сукупного попиту і підвищення рівня зайнятості, призводять до зростання інфляції без зміни реального рівня зайнятості. економісти вважали, що ек. Система буде оптимально функціонувати в т. К, де повна зайнятість досягається ціною помірної інфляції.

Противники інфл.в будь-якому її прояві вибирали т. м, в кот.стабільность цін існує завдяки деякому рівню безробіття. Зворотна залежність між рівнем безраб. і темпом инфл. існує лише на краткоср. тимчасових інтервалах. На долгоср. часовому інтервалі крива являє собою вертик. лінію N, що характеризує природну норму безробіття. Ордината т.пересеченія краткоср.і долгоср.крівих Філіпса відповідає значенню очікуваного темпу інфляції.









Дата добавления: 2014-12-26; просмотров: 1083;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.