Розвиток науки і освіти в Україні 1917-1940рр.

У роки передвоєнних п'ятирічок тривала робота з ліквідації неписьменності і малограмотності, щодо підвищення культурного рівня радянських людей. Був складений єдиний план навчання читання та письма дорослого неписьменного населення.

1930 з'явився важливою віхою в роботі, спрямованій на перетворення СРСР на грамотну країну. Було запроваджено обов'язкове загальне початкове (чотирикласне) освіту. Значні кошти були виділені на шкільне будівництво. Тільки в роки другої п'ятирічки в містах і робочих селищах відкрилися понад 3,6 тис. нових шкіл. Більше 15 тис. шкіл почали діяти в сільській місцевості.

Завдання індустріального розвитку країни вимагали все більшого числа грамотних і кваліфікованих кадрів. Разом с.тем освітній рівень робітників був невисокий: середня тривалість їх шкільного навчання становила 3,5 року. Відсоток неграмотних робочих сягав майже 14%. Склався розрив між загальноосвітньою підготовкою робітників, рівнем їх загальної культури і потребами народного господарства. Для поліпшення підготовки кадрів була створена мережа виробничого навчання: технічні школи, курси і гуртки з підвищення технічної грамотності.

Вживалися заходи щодо розвитку системи середньої спеціальної та вищої освіти. Були скасовані обмеження для «класово чужих елементів» під час вступу до вузів. Ліквідовувалися робітфаки. Розширилася мережа вищих навчальних закладів. До початку 40-х років в країні налічувалося 4,6 тис. вузів. Здійсненняпланів народногосподарського розвитку вимагало збільшення підготовки фахівців для всіх галузей економіки.

Однією з рис суспільної свідомості 30-х років, відбивається на розвитку вищої та середньої школи, було осмислення свого часу як певного етапу у вітчизняній історії.прийняли постанову про викладання громадянської історії в школах (1934 р.). На його підставі відновлювалися історичні факультети в Московському та Ленінградському університетах. Інша постанова стосувалася підготовки підручників з історії.

Продовжувалася робота по створенню 'науково-дослідних центрів, розвивалася галузева наука. У Москві відкрилися Інститути органічної хімії, геофізики. Всесоюзна академія сільськогосподарських наук ім. Леніна. Проводилися дослідження з проблем мікрофізики (П-Л. Капіца), фізикинапівпровідників (А. Ф. Іоффе), атомного ядра (І. В. Курчатов, Г. М. Флеров, А. І. Аліханов та ін.) Роботи К.Е. Ціолковського в галузі ракетної техніки стали науковою основою для створення перших досвідчених ракет. Дослідження вченого-хіміка С.В. Лебедєва дозволили організувати промисловий спосіб отримання синтетичного каучуку. Незадовго до початку Великої Вітчизняної війни були створені під керівництвом А.П. Александрова способи зашиті кораблів від магнітних мін.

У регіонах РРФСР і союзних республіках створювалися відділення Академії наук СРСР, науково-дослідні інститути.

 








Дата добавления: 2014-12-26; просмотров: 1184;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.