Медико-генетичне консультування, його завдання.

Медико-генетичне консультування – це надання лікарями-генетиками кваліфікованої допомоги населенню, щодо проблем, пов’язаних з наявністю або ризиком виникнення генетичної хвороби в особи або в родині.

Головні завдання медико-генетичного консультування:1) надання кваліфікованої медико-генетичної допомоги родинам, в яких спостерігаються вроджені вади розвитку і спадкові захворювання; 2) прогнозуванні ймовірності появи дітей з тією чи іншою спадковою аномалією; 3) попередження появи хворої дитини серед нащадків. Рекомендації, які надають в медико-генетичних консультаціях про укладення шлюбу, народження дітей, переривання вагітності, спрямовані на те, щоб особи, яким надається консультація, могли їх враховувати і добровільно приймати відповідне рішення.

Покази до обов’язкового проведення медико-генетичної консультації: 1) в родині вже є діти з тими чи іншими генетично обумовленими аномаліями; 2) у випадку шлюбу між близькими родичами; 3) у випадку шлюбу між носіями спадкових хвороб; 4) коли вік вагітної жінки більше 35 років або чоловіка більше 44 років; 5) за наявності в одного з батьків відомої генетичної аномалії; 6) у випадку ураження матері певними хворобами, що впливають чи можуть вплинути на розвиток плода; 7) коли один з батьків або обидва знаходилися під впливом негативних чинників довкілля (радіоактивне випромінювання тощо).

Тема: Генетичні основи селекції організмів.

1. Поняття про селекцію та її завдання.

Селекція(від лат. селекціо - вибір, добір) - наука про тео­ретичні основи та методи створення нових і поліпшення вже існую­чих сортів рослин, порід тварин і штамів мікроорганізмів.

Завдання сучасної селекції - це підвищення продуктивності існуючих, а також виведення нових, продуктивніших, сортів куль­турних рослин, порід свійських тварин, штамів мікроорганізмів, при­стосованих до умов сучасного сільського господар­ства та промисловості.








Дата добавления: 2014-12-22; просмотров: 730;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.