Торгівля на основі ефекту масштабу

У міру зростання масштабів виробництва собівартість одиниці товару знижується. Це відбувається в силу декількох причин:

росту спеціалізації - кожен працівник може зосередитися на одній виробничій функції, довести її виконання до досконалості, використовувати при цьому більш досконалі машини й устаткування;

неподільності виробництва - при збільшенні масштабів випуску розміри обслуговуючих підрозділів, не вовлеченных прямо у виробництво (управлінського апарата, бухгалтерії й ін.), ростуть відносно повільніше, ніж масштаби самого виробництва;

технологічної економії - витрати на створення нової якості товару звичайно що менше відбуває в результаті його росту вартості. Наприклад, витрати на створення більш могутньої машини складають тільки 2/3 від кожної одиниці приросту її потужності.

@ Економіка масштабу (economies of scale) - розвиток виробництва, при якому ріст витрат факторів на одиницю приводить до зростання виробництва більше, ніж на одиницю.

Ефектом масштабу пояснюється торгівля між країнами, що однакові чи дуже близькі по наделенности факторами виробництва, у всякому разі, до такого ступеня, що незначні розходження в забезпеченості ними не можуть вважатися поясненням взаємної торгівлі. Модель економіки масштабу пояснює також і торгівлю між країнами технологічно близькою чи навіть однорідною продукцією.

@ Зовнішній ефект масштабу(external economies of scale) - зниження витрат на одиницю товару в рамках фірми в результаті росту масштабів виробництва в галузі в цілому.

@ Внутрішній ефект масштабу(internal economies of scale) - зниження витрат на одиницю товару в рамках фірми в результаті росту масштабів її виробництва.

Зовнішній ефект масштабу припускає, що збільшується кількість фірм, що роблять той самий товар, тоді як розмір кожної з них залишається незмінним. Звичайно в цьому випадку ринок залишається в достатньому ступені конкурентним, що зближає закономірності торгівлі на базі цієї моделі з класичними теоріями міжнародної торгівлі, що припускали наявність досконалої конкуренції.

Це означає, що експортери можуть продати як завгодно багато товару за поточною ціною, на яку вони не можуть зробити впливу.

Внутрішній ефект масштабу припускає, що обсяг виробництва товару залишився колишнім, а кількість фірм, що роблять його, скоротилося. У більшості випадків це веде до виникнення недосконалої конкуренції, при якій виробники можуть впливати на ціну своїх товарів і забезпечити збільшення обсягу продажів за рахунок зниження ціни. Екстремальним випадком внутрішнього ефекту масштабу є чиста монополія - ситуація на ринку, при якій фірма не має конкурентів для своїх товарів.









Дата добавления: 2014-12-21; просмотров: 1059;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.