Очеревина

Серозна оболонка черевної порожнини, паріетальний та вісцераль-ний листки якої вистилають стінку та внутрішні органи, виконує ряд


В.П. Новак, Ю.П. Бичков, М.Ю. Пилипенко Цитологія, гістологія, ембріологія

функцій: виділяє незначну кільгсість серозног рідини для зменшення тер-тя органів ггри перистальтиці, бере участь в обміні речовин та формує захисний біологічний бар 'єр.

Мезотелій, що покриває очеревину, є похідним целомічної вистил-ки. Це одношаровий плоский епітелій, який здатний до всмоктування за допомогою мікроворсинок, що містяться на апікальній поверхні клі-тини і являють собою інтердигітації плазмолеми. Одночасно з цим, ме-зотелій виділяє певну кількість рідини в черевну порожнину. Мезотелій надзвичайно чутливий до різних подразнень, навіть легенький дотик до нього викликає відшарування клітин. Це явище мезотелію добре проявляється при запальних процесах, коли клітини його у великій кількості відшаровуються від очеревини, ггеретворюючись у макрофа-ги і надходять до перитонеальної рідини.

Сгголучнотканинна основа очеревини має своєрідний еластично-ко-лагеновий комплекс, який забезпечує її функцію при зміні положення органів черевної порожнини. Строма очеревини має ряд різновиднос-тей у будові від 6 до 14 шарів в брижах.

Очеревина має розвинену інтрамуральну нервову систему, яка складається з двох нервових сплетень: гговерхневого вузькоггетлистого та глибокого широкопетлистого. Крім того, в неї надзвичайно різнома-нітний рецеггторний апарат — від вільних арборизацій до спеціалізо-ваних інкапсульованих закінчень. Це пояснює велику тактильну чут-ливість очеревини при різних патологічних змінах внутрішніх органів. Таким чином очеревина — є своєрідним біологічним локатором, який надзвичайно чутливий до зміни середовища черевної порожнини.








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 795;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.