Хромосомна теорія спадковості Т. Моргана.

 

Томас Хант Морган народився в 1866р. в США. У 20 років він закінчив університет, а в 25 років став професором. Повністю хромосомна теорія була сформульована в 1911-1926 рр.. У її створенні брали участь знамениті вчені М.К. Кольцов і А.С. Серебровський.

Основні положення теорії Т. Моргана

1. Гени розташовуються у хромосомах, різні хромосоми містять неоднакове кількість генів, але набір генів є строго специфічним для кожної хромосоми.

2. Гени розташовані вздовж хромосоми лінійно, один за іншим, але кожен ген знаходиться у своєму, чітко визначеному місці (локусі).

3. Гени, розташовані на одній хромосомі можуть передаватися нащадкам спільно (сцепленно), і утворюють групу зчеплення. У людини 24 групи зчеплень: 22 пари аутосом, X і У-хромосоми.

Знаменитий учень Т. Моргана - Альфред Стертевант в своїй дипломній роботі вперше запропонував, що, чим ближче один до одного розташовані гени на хромосомі, тим з більшою ймовірністю вони будуть передаватися нащадкам спільно, тобто зчеплено. Чим далі один від одного знаходяться гени одної групи зчеплення, тим частіше вони успадковуються незалежно, як це випливає з 3-го закону Менделя. Причиною такого

Томас Хант Морган

незалежного розподілу у наслідків генів, розташованих на одній хромосомі, є кросинговер, тобто обмін ділянками хроматид між гомологічними хромосомами в профазі першого поділу мейозу. В результаті, кросинговер більш ймовірний між генами, розташованими на хромосомі далеко один від одного. Значно рідше він може відбутися між близько розташованими генами, тоді вони будуть частіше успадковуватися сумістно. Кроссинговер забезпечує незалежний розподіл серед нащадків генів, розташованих далеко один від одного, не порушуючи порядку генів на хромосомах. Таким чином, кожен нащадок успадковує абсолютно нову комбінацію спадкових задатків. В генотипі будь-якого живої істоти, що має статеве розмноження, присутні гени всіх чотирьох прабатьків (у людини - дідуся і бабушки як по батькові, так і по матері).

 








Дата добавления: 2017-03-29; просмотров: 657;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.