Основні поняття теорії спадковості

Для валеолога є дуже важливим знати, яким чином впливають на формування властивостей особистості генетичні фактори, тобто гени, отримані людиною від батьків, та як впливають на ці властивості численні фактори зовнішнього середовища; яким чином взаємодіють генетичні та середовищні компоненти під час розвитку психіки; від чого залежить поведінка людини, чим визначаються властивості психіки людини. Дати відповідь на всі ці запитання можливо лише знаючи закони генетики.

Генетика – (від грецької – geneticos – походження) – це наука, яка вивчає закономірності спадковості і мінливості, які належать до основних властивостей живої матерії.

Основні поняття і терміни сучасної генетики:

Спадковість – це властивість організмів повторювати в ряді поколінь подібні ознаки і забезпечувати специфічний характер індивідуального розвитку.

Мінливість – це здатність організму змінювати свій фенотип і генотип в конкретних умовах зовнішнього середовища.

Генотип – це сукупність спадкових факторів організму – генів, хромосом, мітохондрій, пластид.

Фенотип – це сукупність всіх ознак і властивостей організму, які є результатом взаємодії генотипу із зовнішнім середовищем.

Успадкування – це спосіб передавання спадкової інформації, який може змінюватись залежно від форми розмноження.

Елементарними дискретними одиницями спадковості є гени. З хімічної точки зору вони являють собою відрізки молекули ДНК. Кожний ген визначає послідовність амінокислот в одному з білків, що зрештою приводить до реалізації тих чи інших ознак в онтогенезі особини. Під ознаками розуміють структурні, фізіологічні, біохімічні та інші властивості організмів, за якими один з них відрізняється від інших.

Гени, які визначають розвиток альтернативного прояву ознаки, називають алель ними. Наприклад, якщо ознака – це колір очей у людини, то алель ні гени визначають, чи буде колір карим чи блакитним. Алельні гени розташовуються в одних і тих самих локусах гомологічних хромосом. Гомологічні – це відповідні парні хромосоми. Каріотип людини – це 46 хромосом у ядрі. Всього 23 пари, серед яких 22 пари є ауто сомами, тобто гомологічними. Якщо в обох гомологічних хромосомах знаходяться однакові алелі гена, такий організм називається гомозиготним і дає тільки один тип статевих клітин – гамет. Позначається такий організм як АА чи aa, ВВ чи bb. Якщо ж в гомологічних хромосомах містяться різні алелі гена, організм називається гетерозиготним і позначається як Aa чи Bb.

 








Дата добавления: 2017-03-29; просмотров: 337;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.