Нормування виробничої вібрації

Вібрація як чинник навколишнього середовища зустрічається в різноманітних галузях народного господарства.

В умовах галузі вібрація використовується в багатьох технологічних процесах: при віброущільненні, формуванні, пресуванн, вібраційній інтенсифікації механічної обробки матеріалів, вібраційному бурінні, рихленні. Різанні гірничих порід і грунтів, вібротранспортуванні тощо.

Вібрацією супроводжується робота пересувних і стаціонарних механізмів та агрегатів, в основу дії яких покладено обертовий або зворотно поступовий рух.

Шліфувальні машини пневматичні й електричні використовуються для шліфувальних, полірувальних, прогонних робіт (табл.9.6.).

Таблиця 9.6.

 

Деякі технічні характеристики основних типів шліфувальних машин

 

 

Конструктивні ознаки Діаметр круга, см Потужність л.с./Вт Число об/хв під навантаженням Вага, кг
Прямі пневматичні з турбінним пневмодвигуном 5-30 0,04-0,4 20000-60000 0,30-1,4
Прямі пневматичні з ротаційним пневмодвигуном 15-150 0,20-0,15 3000-13000 0,4-6,7
Пневматичні торцеві 100-180 0,8-2,1 4000-50000 4,5-12,0
Електричні 100-200 400-85 2750-11600 4,75-5,5

 

Промисловість виробляє малогабаритні ручні пневматичні шліфувальні машини з турбинним пневмодвигуном, прямі шліфувальні машини з ротаційним пневмодвигуном і електричні шліфувальні машини.

Торцеві шліфувальні машини використовуються при виконанні різних видів обдирних, шліфувальних, полірувальних робіт в умовах галузі.

Робота виконується торцем абразивного круга, що обертається. Кутові шліфувальні машини використовується для оборобки важкодоступних місць.

Гайковерти (пнематичні, електричні статичної ударної дії) використовуються для збирання різьбових з`єднань, відкручування і закручування болтів і гайок. Особливістю гайковертів статичної дії є реактивний момент, що виникає при раптовому гальмуванні двигуна в кінці затяжки, цей ривок передається на руки працюючих.

У гайковертах ударної дії послідовні ударно-обертові імпульси передаються на руки працюючих. При роботі цих гайковертів різко зменшується або майже щезає реактивний момент, але зростає вібрація ударно-імпульсного характеру. Вага гайковертів знахолиться в межах 10-14 кг.

Ручні вібратори електричні й пневматичні (глибинні й поверхневі) використовуються для ущільнення бетонної суміші при будівельних роботах і при виготовленні будівельних конструкцій. Маса їх від 10 до 43 кг. Найбільш значна вібрація виникає при роботі поверхневих вібраторів. Вона може перевищувати величини, допустимі санітарними нормами в 5 і більше разів. При роботі глибиниих вібраторів вібрація на гнучкому валі перевищує допустимі нормами величини до 3 і більше разів. Вага деяких вібронебезпечних машин перевищує санітарні норми 2 і більше разів.

Ручні вібронебезпечні машини генерують вібрацію, рівні коливальної швидкості якої значно (на 10-30 Гц) перевищують допустимі нормами величини.

При роботі ручних вібронебезпечних машин пікові значення віброшвидкості досить різноманітні. Пневмотрамбовки, гайковерти створюють вібрацію з високим рівнем в області низьких частот (8-32 Гц).

Максимальні рівні коливальної швидкості ручних вібраторів при ущільненні бетону лежать у широкій області низьких, середніх і часом високих частот (16-125 Гц). Вібрація пневматичних рубильних, клепальних молотків, бурильних перфораторів і шліфувальних машин характеризується як середньо-високочастотна з максимальними рівнями в області частот 32-2000 Гц.

 








Дата добавления: 2017-01-29; просмотров: 542;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.