Критична температура

Розрахунок повітряних ліній за умовами механічної міцності включає визначення найбільшої стріли провисання проводу, яка за будь-яких кліматичних умов не повинна перевищувати , значення якої визначають, враховуючи висоту опор Н і габарит лінії (рис. 12.5), за виразом

, (5.32)

де - висота тросостояка; - відстань по вертикалі між проводами; l - довжина гірлянди ізоляторів.

Рис. 5.5.

 

Найбільша стріла провисання проводу в прогоні повітряної лінії може виникати за наступних кліматичних умов: а) за найвищої температури повітря; б) за ожеледі без вітру.

За найвищої розрахункової температури повітря = +40°С без вітру навантаження проводу буде визначатися його вагою. Стріла провисання проводу збільшується тільки за рахунок температурного видовження проводу.

У випадку ожеледі без вітру на провід діє навантаження ваги проводу та ожеледі, що приводить до збільшення стріли провисання проводу у вертикальній площині, а отже до зменшення габариту повітряної лінії у прогоні.

Дія вітру на провід без і з ожеледдю приводить до відхилення проводу в горизонтальній площині, що завжди зменшує його відхилення у вертикальній площині, тому такий випадок під час визначення найбільшої стріли провисання проводу у прогоні не розглядають.

За допомогою критичної температури можна визначити за якої з двох умов: найвищої температури повітря чи ожеледі без вітру, буде найбільша стріла провисання проводу у прогоні повітряної лінії. У випадку критичної температури провід має стрілу провисання від власної ваги таку ж як і за ожеледі без вітру, тобто .

За ожеледі без вітру стрілу провисання проводу повітряної лінії можна визначити за формулою , а за критичної температури - за формулою , отже за критичної температури

. (5.33)

Підставимо вираз (5.33) у рівняння стану провода

,

де умовам n відповідають умови: , , ; умовам m відповідають умови: , ( = -5°С), .

Отримаємо вираз для критичної температури

. (5.34)

Якщо найбільша температура повітря в даній місцевості вище критичної, то найбільша стріла провисання проводу буде визначатися за найвищою розрахунковою температурою повітря , а не за ожеледдю без вітру. У випадку, якщо температура повітря нижче критичної, то найбільша стріла провисання проводу повітряної лінії у прогоні буде за ожеледі без вітру, а не за найвищої температури.

 








Дата добавления: 2017-01-13; просмотров: 691;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.